Regija
0

Bamir Topi: Petostruko ubistvo je kriminalni čin

SRNA
Bamir Topi
Bamir Topi
Albanski predsjednik Bamir Topi oštro je danas osudio petostruko ubistvo u Makedoniji, nazvavši ga kriminalnim aktom i zatražio smirivanje atmosfere i ignorisanje "zlonamjernih poruka sa nacionalističkom pozadinom, posebno onih koje dolaze iz Srbije".

"Izražavam saučešće porodicama osoba koje su bile žrtve kriminalnog djela. Izražavam saučešće i žrtvama događaja koji su prethodili ovom činu. Želim da ukažem na potrebu sprečavanja ovih djela. Svaki destabilizirajući i kriminalni čin treba da se tretira kao takav i treba biti sankcionisan. Još postoje ultranacionalisti, koji žele da destabilizuju stanje", naglasio je Topi nakon sastanka sa svojim domaćinom makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim u Skoplju.

Topi je makedonskim vlastima ponudio saradnju bezbjednosnih službi.  

I tokom sastanka sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim albanski predsjednik izrazio je žaljenje za nedavni tragični događaj u kome je ubijeno  pet lica kod skopskog sela Smiljkovci.

Gruevski i Topi su naglasili da institucije treba da rade na otkrivanju zločinaca i njihovom izvođenju pred lice  pravde, saopšteno je iz vladine pres službe.

Albanski predsjednik u Skoplju  razgovarao je i sa predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim. 

Topi je doputovao danas u dvodnevnu posjetu Makedoniji. 
Iako su tokom svih razgovora u Skoplju istaknuti dobri politički odnosi između dve zemlje, zvanična Tirana još uvek nije priznala ustavno ime Makedonije. 

Makedonski mediji prenijeli su i izjavu albanskog premijera Salija Beriše, koji je u Tirani oštro osudio ubistvo petorice Makedonaca i pozvao zvaničnike u Skoplju da pronađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde. 

Beriša je upozorio da nije prihvatljivo pripisivanje kolektivne krivice za taj zločin.

Na sjednici odbora za poslanička pitanja u Skoplju opozicija je zatražila smjenu ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske. 

Premijer Nikola Gruevski stao je u odbranu ministarke, kategorički odbacujući zahtjev za smjenu. 

Prošlog četvrtka na jezeru u skopskom selu Smiljkovci izvršeno je petostruko ubistvo. Nepoznati izvršioci ubili su četvoricu mladića životne dobi između 18 i 20 godina i jednog 45-godišnjeg muškarca, najvjerovatnije svjedoka.