Američki kongres ocijenio
0

Balkan - zona za ulazak kriminalaca u EU

SRNA
Organizovani kriminal u regionu i dalje ugrožava evropsku bezbjednost, jer su balkanske države postale jedna od glavnih zona za ulazak kriminalnih struktura na prostor Evropske unije, navedeno je u izvještaju analitičara istražne agencije američkog Kongresa o stanju na zapadnom Balkanu.

U izvještaju čije se navodi da je organizovani kriminal potencijalno može do 2015. godine dovesti do novih problema u regionu.

„Trgovina drogom, cigaretama i ljudima su glavne kriminalne djelatnosti u regionu i donose veliku zaradu ljudima koji su u to uključeni. Zato je i povezanost pranja novca i organizovanog kriminala i dalje bitan problem“, upozoravaju analitičari američkog Kongresa.

Povjerenik Kancelarije za borbu protiv droga u Hamburgu Oliver Erdman kazao je da put droge ide od luka na Crnom moru do EU, gdje balkanska ruta igra veliku ulogu.

„Oduvijek je bilo tako da, upravo kad je o heroinu riječ, jako mnogo toga putuje iz Avganistana i Turske - zemalja proizvođača ili uzgajivača - preko Balkana, prema zapadnoj Evropi“, rekao je Erdman.

Direktor Policije RS Uroš Pena, komentarišući ovaj izvještaj, naglasio je da je bezbjednost u BiH na znatno boljem nivou nego u brojnim državama EU i da to govore činjenice.

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić ocijenio je da je prostor zapadnog Balkana najkomplikovaniji dio Evrope kada je riječ o organizovanom kriminalu.

„Najgori mogući scenario je da se dođe u situaciju u kojoj bi se od novca stečenog organizovanim kriminalom finansirale političke strukture na vlasti“, smatra Dragišić.

U izvještaju je istaknuto da je poseban problem Crna Gora, jer autori smatraju da u toj državi ne postoji vladavina prava i da je to najveća prepreka na putu prema EU i NATO-u.

Hrvatska je daleko ispred ostalih zemalja zapadnog Balkana i nakon što ona uđe u EU, ostalim zemljama ovog regiona za to će trebati mnogo više vremena, jer nisu ostvarile dovoljan nivo reformi, dodaje se u izvještaju.

U Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj, SAD pomažu jačanje borbe protiv organizovanog kriminala.