{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Balaševiću oduzeli pa vratili titulu počasnog građanina

22.8.2012. u 11:11
4
27
Balaševiću oduzeli pa vratili titulu počasnog građanina
4
Balaševiću oduzeli pa vratili titulu počasnog građanina
Đorđe Balašević u Zetri u novembru prošle godine (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
U vojvođanskoj Opštini Bač došlo je do kadrovskih promjena u upravi, a kolateralna šteta političkih neslaganja bio je upravo poznati kantautor Đorđe Balašević. Naime, Skupština te vojvođanske Opštine oduzela mu je titulu počasnog građanina, a nakon samo dva dana odluku su povukli pa mu vratili titulu.
Skupština Opštine Bač je prošlog petka odlučila Balaševiću oduzeti priznanje počasnog građanina, a onda su se predomislili i obrazložili kako je ta odluka bila ishitrena te su u ponedjeljak ponovo sazvali sjednicu na kojoj su mu vratili tu titulu, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Do ove situacije je došlo nakon promjene političke vlasti u Baču, gdje je novoformirana koalicija sa Srpkom naprednom strankom (SNS) na čelu i sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS) promijenila kadrove u institucijama. To da nakon izbora dolazi do promjene u kadrovskoj politici nije ništa novo. Pitanje je samo zašto je dodijeljeno priznanje Balaševiću bila tema na sjednici. Novinar iz te opštine Jurij Beređi kazao je da su građani bili iznenađeni odlukom.

“Predsjednik Opštine Mirko Pušara kazao je da je do te odluke došao razgovarajući s građanima. Lokalna sredina i kulturne institucije nisu stigli ni da reaguju, ali vjerujem da su bili iznenađeni”, rekao je za RSE Beređi.

Pisac i aktivista Nedim Sejdinović je rekao da je ova situacija tragikomična.

“To govori o jednom bolesnom, nezrelom društvu. Ova priča ima tragikomičnu dimenziju. Tragična je zato što se mijenjaju takve odluke samo zato što se smatraju arhineprijateljima, a njihov grijeh je, kako to lokalni vlastodršci vide, u tome da su se borili protiv rata i etničkog čišćenja, a da su pritom Vojvođani. Komična crta u svemu tome je to što su oni mislili da će od rukovodstva svoje partije dobiti tapšanje po ramenu, a umjesto toga su dobili kritike i nalog da se odluka hitno povuče”, smatra Sejdinović.

U Baču je poslije lokalnih izbora 6. maja formirana većina od šest odbornika SNS-a i pet iz koalicije SPS-PUPS, uz pomoć dvoje odbornika koji su u lokalnu skupštinu ušli na izbornim listama Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: