Regija
67

"Bajram u Lisinskom" okupio 1.500 posjetilaca

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski ugostila je večeras prvi put bh. dirigenta Emira Nuhanovića koji je dirigovao Zagrebačkom filharmonijom, te brojne druge goste koji su klasičnim kompozicijama, ilahijama i kasidama oduševili zagrebačku publiku. Bajramski koncert je pratilo oko hiljadu i po posjetilaca.

Koncert je okarakterisan kao spoj tradicije islama i klasične evropske muzike, koji je pod palicom svjetski priznatog dirigenta Nuhanovića poprimio jedinstven i unisoni karakter.

Gzim Redžepi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu, suorganizator je ovog humanitarnog koncerta kojemu je namjera muzikom širiti kulturni dijalog muslimana sa susjedima.

"Ovaj koncert je poklon od muslimana Zagrepčanima i Zagrepčankama, Hrvatima, cijeloj Hrvatskoj i Evropi“, izjavio je Redžepi.

Koncert kojega je vodio poznati TV voditelj Oliver Mlakar, započeo je hafiz Aziz ef. Alili, uslijedila je simfonija "Pod zastavom Muhammeda", iza toga ilahije i kaside otpjevane od džamijskih horova iz Hrvatske, a nastupio je i mladi učač Kur'ana Ahmed Alili.

Od klasičnih kompozicija, na repertoaru su izvođeni Maurice Jarre, G Verdi, W.A.Mozart i C. Saint-Saens.

Izvedene su i ilahije i kaside Selam ja Resulallah, Esallamu Alejke, Ja Rabi gorim, Ej Allahu pogledaj me, Smiraj srca mog, Kad procvatu behari, Oj, Zefire i druge…

Kao solistice nastupile su Vedrana Šimić i Ivana Kladarin Lazar, te Selma Ibrulj i Ajša Srebreniković. Sudjelovali su i zbor „Arabeske“ iz Zagreba, zbor "Mostarske kiše" iz Mostara, zbor "Selsebil" iz Rijeke, te zbor "Đulistan" iz Novog Pazara.

Cijene ulaznica za koncert iznosile su od 40 kuna (10 KM) za učenike i studente do 100 (25 KM) kuna, a svi prihodi od karata namijenjeni su za pomoć Odjelu ginekologije i porodilištu najstarije hrvatske bolnice, Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu, koja kontinuirano radi preko 210 godina.

Ovaj Bajramski koncert prva je saradnja Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu i Zagrebačke filharmonije. Redžepi se posebno zahvalio na zalaganju dirigentu koncerta Emiru Nuhanoviću, zagrebačkom imamu hafizu Azizu ef. Aliliju, kao i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću na pokroviteljstvu.