Hiljade vjernika
128

Bajram-namaz u Crnoj Gori klanjan u 130 džamija, svečano i u Sandžaku

B. H.
Centralna bajramska svečanost u Prijepolju (Foto: Facebook)
Centralna bajramska svečanost u Prijepolju (Foto: Facebook)
Jedan od dva najveća islamska praznika, Ramazanski bajram, koji je počeo jutros, obilježen je klanjanjem bajram-namaza u svim džamijama širom Crne Gore i Sandžaka.

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija širom Crne Gore. U Podgorici je bajram-namaz klanjan u Staroj varoši, u Starodoganjskoj džamiji, kao i u džamiji Osmanagića, gdje je održana centralna proslava.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. On je u bajramskoj hutbi poručio da je beskompromisna pravednost imperativ, jer moć izvire iz pravde, a ne pravda iz moći.

Nasilje je, poručio je Fejzić, uvijek poraz, a pravedan mir uvijek pobjeda i "zato činimo dobro za pravedan mir u svijetu".

"Neka ovaj Bajram bude praznik pobjede trajnih vrijednosti nad trenutkom prolaznosti, pobjede mira na nasiljem, pravde nad silom. Osjetimo punoću života u Bajramu i podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima", poručio je Fejzić.

Centralna bajramska svečanost u Sandžaku upriličena je u Prijepolju u glavnoj Mahmut-begovoj džamiji.

Namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata i predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

U Novom Pazaru je u Stambol džamiji klanjan bajram-namaz, a svečanost je predvodio muftija sandžački Muhammed ef. Demirović.