Inicijativa SPO
644

Austrijanci trajno zabranjuju okupljanja na Bleiburgu, zakonom onemogućavaju i kupovinu zemlje

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U austrijski parlament upućen je prijedlog četiri stranke kojim bi se potpuno zabranili okupljanje u Bleiburgu.

Nakon što su početkom juna vlada odgodila odlučivanje o incijative četiri stranke koji bi se trajno zabranilo organiziranje okupljanja u Bleiburgu, danas je ponovo podnesena modificirana četverostrana inicijtiva.

Glasnogovornica socijldemokratske stranke SPÖ Sabine Schatz izjavila je kako je zadovoljna je što je očito da će "sada biti moguće trajno zabraniti organiziranje sastanak ustaša".

"Zaista sam bio iznenađen što je vlastiti zahtjev ÖVP-a i Zelenih odgođen u odboru za unutarnju politiku. Naš se pritisak isplatio. Sretna sam ako možemo dati mandat ministru unutrašnjih poslova da konačno zabrani godišnje okupljanje u Bleburgu. Stvarno je krajnje vrijeme", kaže Sabine Schatz.

Inicijativa je dopunjena zahtjevom SPÖ-a i liberalnog Neosa da se organizatorima skupa spriječi kupovinu zemljišta u Bleiburgu kako bi se lakše zabranila skup.

Kako se na vodi na službenoj stranici socijalista posljednjih godina deseci hiljada ljudi dolazili su u Bleiburg na organizirani događaj u spomen na smrt "ustaških vojnika, pripadnika njemačkog SS-a i Wehrmachta.

"Na sastanku su otvoreno izloženi simboli fašističkog ustaškog pokreta i veličanje ratnih zločinaca i vojnih udruga iz rata u Jugoslaviji. Sastanak se nije mogao održati 2020. godine zbog novih propisa u kontekstu korona krize. Događaj se trebao ponovo orgnizovati naredne godine, ako ga državna vlast ne spriječi", navode oni.

Schatz kaže kako u budućnosti se svi trebaju udružiti i razviti održivu strategiju protiv desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma.

"Do sada se činilo da samo pandemija može spriječiti ekstremni desničarski sastanak. Međutim, imamo historijsku odgovornost da spriječimo takve događaje", zaključila je.