Regija
3

Atina predložila naziv "Republika Gornja Makedonija", Skoplje odbilo

SRNA
Zvanično Skoplje odbilo je u cijelosti kao neprihvatljiv prijedlog "Republika Gornja Makedonija" kao ime za svoju državu, koje je predložio posrednik UN-a Matthew Nimetz.

Nimic je jučer u Skoplju razgovarao sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, ministrom inostranih poslova Nikolom Popovskim i premijerom Nikolom Gruevskim.

"Činjenica je da i dalje postoje suštinske razlike između dvije vlade i da još nemamo odluku. Postoje ozbiljne razlike u nekim aspektima, zbog čega treba da nastavimo proces", naglasio je posrednik UN-a.

Nimetz je prije dolaska u Skoplje boravio u Atini, gdje je razgovarao sa grčkim zvaničnicima. Iz Skoplja je otputovao za Solun, gdje će se sastati sa grčkim pregovaračem u sporu Adamantiosom Vasilakisom, a zatim se vraća u New York.

Prijedlog "Republika Gornja Makedonija" našao se na stolu tokom aprilske posjete Nimetza Atini i Skoplju.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.