Balkan
0

Ashdown i Lajčak kandidati za specijalne izaslanike

SRNA
Evropska unija će, poslije konferencije ministara vanjskih poslova država članica EU i zemalja regiona, koji se održava u srijedu u Sarajevu, odrediti specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, a u ovom trenutku najozbiljniji kandidati za tu novu funkciju su bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown i Miroslav Lajčak.

Budući specijalni izaslanik za zapadni Balkan zastupao bi na tom mjestu Vijeće EU, što znači da bi bio dio aparata visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja će ga zvanično i imenovati, saznaje "Danas" iz više diplomatskih izvora.

Ashdown, koji trenutno ne obavlja nijednu visoku javnu funkciju, i Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, i poslije napuštanja pozicije visokih predstavnika za BiH ostali su zainteresovani za dešavanja na Balkanu, navodi list. Lajčak je prisutan na svim značajnijim međunarodnim okupljanjima posvećenim evropskoj integraciji regiona, dok Ashdown često komentariše balkanske prilike, prije svega dešavanja u BiH.

Obojica su bila  meta oštrih kritika premijera Republike Srpske Milorada Dodika. 

Ipak, kako nezvanično ukazuju srpski zvaničnici, slovački diplomata  zagovornik  je "mekšeg" pristupa u odnosu na status RS i izmjene Ustava BiH. 	Takođe, iz ugla interesa Beograda, Lajčak se karakteriše kao povoljnija opcija, mada bi obojica u suštini sprovodili zajedničku vanjsku politiku EU i razlike među njima više bi se odnosile na stil, odnosno način pristupa balkanskim političarima, a manje na ciljeve koji bi se pred njima nalazili. 

Paddy Ashdown je nedavno izašao u javnost sa idejom o neophodnosti funkcije specijalnog izaslanika EU za zapadni Balkan.

"Specijalni izaslanik za BiH ne bi bio dobra ideja, ali specijalni izaslanik za Balkan bila bi više nego dobra stvar", rekao je Ashdown.

On je izrazio uvjerenje da će Unija odmah dobiti partnere u sličnim izaslanicima iz, prije svega, SAD, a možda i Rusije i Turske. Potrebu o imenovanju specijalnog izaslanika za Balkan istakao je i njegov zemljak, novi šef britanske diplomatije William Hague.

Ideje koje su javno saopštili Hague i Ashdown odmah je podržao aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.