Regija
0

Apsolutna vlast naprednjaka znači i apsolutnu odgovornost

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Apsolutna vlast znači i apsolutnu odgovornost, ocjena je većine srbijanskih političkih analitičara nakon uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju.

Analitičari su se u postizbornim televizijskim emisijama usaglasili da se "sada zna adresa" na koju se treba obratiti i za uspjehe i za neuspjehe buduće vlade koju naprednjaci mogu formirati samostalno.

Preliminarni izborni rezultati daju im 154 do 160 od ukupno 250 zastupničkih mjesta u srbijanskom parlamentu.

Analitičari su ocijenili i da je za opoziciju demotivirajuće što će jedna stranka dominirati nacionalnom skupštinom.

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Đorđe Pavićević rekao je da to što su naprednjaci osvojili apsolutnu većinu ne znači da neće pozvati neku od stranaka da s njima podijele vlast i za svoju politiku pridobiju širu parlamentarnu potporu.

"Meni ovo izgleda kao da su Srbi odlučili suspendirati demokratiju na neko vrijeme, da taj način vladanja više ne odgovara. Tačno je da ti rezultati (pobjeda SNS) ukazuju da će neko imati potpunu odgovornost, ali i da će neko imati potpunu kontrolu, a da je sadašnja vlast vrlo sklona korištenju tih različitih kontrolnih mehanizama", naveo je Pavićević.

Izbore je prokomentirao i američki ambasador u Beogradu Michael Kirby ocijenivši da birači, sudeći prema rezultatima glasanja, od nove vlade očekuju ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mijesta.

"Ovo su bili vrlo zanimljivi izbori i uvjeren sam da su (Aleksandar) Vučić i SNS izuzetno zadovoljni... Uvijek sam zadovoljan kada vidim demokratski proces na djelu. Bit će zanimljivo vidjeti formiranje nove vlade i način na koji će biti sastavljena", rekao je Kirby.

Na pitanje što očekuje od buduće vlade, odgovorio je kako je Vučić svjestan da treba provesti teške ekonomske promjene i da je to jedna od stvari koje očekuju brojni birači u Srbiji, javio je B92.

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će prioritet buduće vlade biti fiskalna konsolidacija i strukturne reforme te je poručio da će razgovarati sa svima jer ga "ne zanima forma, nego bit".

"Nema čekanja, razgovarat ću s predsjednikom Srbije (Tomislavom) Nikolićem", izjavio je Vučić za RTS i dodao da će se konsultirati i s liderom socijalista, Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS) Ivicom Dačićem, Draganom Đilasom i Borisom Tadićem.

Najavio je da će Srbija nastaviti evropski put i blisko sarađivati sa svim prijateljima u svijetu, "s Rusima i Amerikacnima i Kinezima".

Obećavajući žestoku borbu protiv korupcije, kao najvažniji zadatak istaknuo je rješavanje problema nezaposlenosti. "Garantujem već na polovini mandata, dramatično će biti smanjen broj nezaposlenih, već sad imamo više različitih prijedloga i inicijativa", istaknuo je Vučić.

Na pitanja o kadrovskim rješenjima u novoj vladi, Vučić nije konkretno odgovorio. "Bit će promjena svakako i kod ljudi iz stranke i kod nekih koji će biti partneri ukoliko ih bude. Uvijek ima iznenađenja", rekao je izborni pobjednik.

Predsjednik DS-a Dragan Đilas ocijenio je da su izborni rezultati, po kojima je njegova stranka ostvarila rezultate ispod očekivanja, pokazali "novu političku realnost" u Srbiji i da su građani povjerovali obećanjima SNS-a.

"Građani su očito povjerovali, a nisu previše mislili o tome jesu li prethodna obećanja ispunjena. Ja Srbiji želim da SNS ispuni obećanja dana u kampanji, ali je naše uvjerenje da, nažalost, Srbija s ovakvom većinom neće biti ni blizu onoga što je obećavano. To će pokazati vrijeme pred nama", rekao je Đilas u čijem je izbornom stožeru vladalo vidno razočarenje.

U Srbiji su u nedjelju održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, SNS ostvarila uvjerljivu pobjedu i s oko 49 posto osvojenih glasova imat će apsolutnu većinu u parlamentu sa 154 do 160 zastupnika.