Regija
0

Apel iz Londona svim stranama da ne pribjegavaju nasilju na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjesni smo koliko Srbiji i Srbima teško pada nezavisnost Kosova, saopćilo je u ponedjeljak britansko Ministarstvo vanjskih poslova povodom dešavanja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, pozivajući "Srbe na Kosovu da postanu dio sveoubuhvatnog rješenja sadržanog u planu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i da realne probleme sa kojima se suočavaju rješavaju putem političkog dijaloga.

Iz Londona je upućen apel svim stranama da ne pribjegavaju nasilju, jer ono nije ni u čijem interesu, javio je BBC.

U Berlinu je u ponedjeljak šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier oštro osudio ponašanje srpskih demonstranata u Kosovskoj Mitrovici, javili su njemački mediji pozivajući se na navode iz Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

''Nasilnički akti srpskih demonstranata protiv UNMIK-a i međunarodnih zaštitnih trupa KFOR su neprihvatljivi i ničim se ne mogu opravdati'', rekao je Steinmeier danas u Jerusalimu, na marginama njemačko-izraelskih konsultacija.

Steinmeier je upozorio da nadležnosti UNMIK-a moraju biti poštovane i na sjeveru Kosova od svih strana i da će međunarodna zajednica odlučno nastupiti protiv svih pokušaja da se to dovede u pitanje.

Šef njemačke diplomatije je također podržao preduzete korake UNMIK-a i KFOR-a na sjeveru Kosova usmjerene ka tome da se "mir i red ponovo uspostave''.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu je rekao da Njemačka od međunarodnih snaga očekuje da situaciju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice "stave pod kontrolu".

"Njemačka podjelu Kosova ne smatra jednom od mogućih opcija", dodao je glasnogovornik a prenio BBC.