Regija
0

Ante Jelavić optužen za ratno profiterstvo

SRNA
Pred splitskim Županijskim sudom podignuta je optužnica protiv bivšeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića zbog zloupotrebe položaja i ratnog profiterstva.

Njega hrvatsko tužilaštvo tereti da je 1996. godine, kao pomoćnik ministra odbrane, donio odluku da se novcem Ministarstva kupi stan u Splitu nekadašnjem komandantu Druge operativne grupe HVO-a Ivici Rajiću.

Nakon provedene istrage, Jelavić je optužen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, kao i za ratno profiterstvo, prenijeli su hrvatski mediji.

Rajića je Haški sud zbog ratnog zločina u Stupnom Dolu kod Vareša osudio na 12 godina zatvora, da bi nakon osam godina "iza rešetaka" u septembru 2011. bio pušten iz španskog zatvora na uslovnu slobodu.

O Jelaviću su mediji ranije pisali u vezi sa njegovom otmicom, ali i navodnim zloupotrebama u Hercegovačkoj banci i pronevjeri budžetskog novca koji je iz Hrvatske stizao za Hrvate u BiH.

Prvostepenom odlukom Sud BiH osudio ga je na 10 godina zatvora, koje nije služio jer se sklonio u Hrvatsku. Nakon poništenja te presude naloženo je novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.