Izborna noć
70

Analiza: Uvjerljivi Plenković odvukao HDZ u sigurnu pobjedu, SDP-u nedostajao jak lider

R. D.
Aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković glavni je adut uvjerljive pobjede HDZ-a na općim izborima. Prema posljednjim rezultatima najjača hrvatska stranka moći će vlast formirati uz podršku zastupnika manjina, bez neugodne koalicije sa otpadnicima iz svojih redova okupljenim oko Miroslava Škore. Najveći gubitnik sigurno je SDP.
PR ekspert i analitičar Krešimir Macan za Klix.ba kaže kako je HDZ uspio uvjeriti birače da je bitno tko će ih voditi u ovim izazovnim kriznim vremenima.

Rekli su u krizi se poznaju lideri i to su potvrdili birači. Imali su lidera, kampanju i odradili do kraja teren. To je sve nedostajalo Restartu i obilo im se o glavu jer su išli "sigurno. Možemo je narastao kod nezadovoljnih u Zagrebu i šire, kako potresom tako i drugim stvarima koje ne funkciniraju na ljevici. Most je odradio odličnu kampanju i prošao je odlično", smatra Macan.

Domovinski pokret ima dobar rezultat, dodaje, ali ispod njihova očekivanja i s ovim rezultatom HDZ-a nema toliki pregovarački potencijal.

"Pametno, Focus i Stranka s imenom i prezimenom su zajedničkom koalicijom svaki zasad osvajaju po mandat. I za kraj izgleda da je Dragan Čović i birači HDZ-a iz Bosne i Hercegovine održali obećanje Andreju Plenkoviću i da su odradili sva tri mandata iz dijaspore. Kad tako odradite do detalja pobjeda mora biti vaša", zaključio je Macan.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić za Klix.ba kaže da je za sve, posve sigurno i za HDZ-ovce bio je iznenađujući rezultat izlaznih anketa, koje se mogu dodatno korigirati, o uvjerljivoj pobjedi ove stranke na izborima za Hrvatski sabor.

"Po meni, potvrdilo se kako su bila presudna dva sučeljavanja između Andreja Plenkovića, koji se pokazao neprikosnovenim političkim liderom u Hrvatskoj u odnosu na Davorda Bernardića. Najveće iznenađenje je pak porast koalicije Možemo i MOST-a kojega su svi otpisivali ususret ovih izbora. MOST-u je život udahnuo Mostarac Nino Raspudić pokazujući se političkim kapitalcem. Sada će Plenkoviću biti puno jednostavnije sastaviti novu Vladu. Odziv u 11. Izbornoj jedinici, napose BiH, očekivano bolji zbog većeg broja listi. Pa ipak rezultati će se tamo znati tek kasnije nakon što se prebroje svi glasovi iz 42 zemlje u kojima hrvatski građani biraju svoja tri zastupnika", zaključio je Krešić.

Kako saznajemo sva tri mandata dijaspore otišla su HDZ-u, a kao razlog naši analitičari vide mobilizaciju HDZ-a BiH i podjele MOST-a i Domovinskog pokreta na dvije liste.