Regija
1

Analitičari: Otklonjena je najveća krizna tačka zapadnog Balkana

Anadolija
Analitičar vanjske politike Predrag Simić je komentarišući današnje parafiranje sporazuma između predstavnika Beograda i Prištine ocijenio da je to je "dobra vest jer ona otklanja jednu od najvećih kriznih tačaka zapadnog Balkana".

On je u izjavi dopisniku Anadolije rekao da EU može da bude najzadovoljnija današnjim napretkom u Bruxellesu.

"Evropska diplomatija je zabilježila svoj prvi značajni uspjeh, a naročito Catherine Ashton koja je uložila mnogo truda. Čini mi se da je to dovelo do rezultat koji će pokazati vrijeme", ocijenio je Predrag Simić.

Simić je rekao da su - oni koji su parafirali današnji sporazum u Bruxellesu - uvjereni da će on otvoriti novu stranicu u historiji i otvoriti put pomirenja i stabilnosti između Srba i Albanaca, ali i u regionu.

"Bit će i različitih tumačenja ovog sporazuma, ali mislim da je rubikon pređen. Najvažniji događaj se dogodio, a vrijeme koje je pred nama će donijeti izmirenje između Srba i Albanaca i stvaranje jedne potpuno nove situacije koja će sa ovim sporazumom biti moguća", podvukao je vanjskopolitički analitičar Simić.

Bivši ambasador Srbije u Njemačkoj Ognjen Pribićević je današnje parafiranje sporazuma ocijenio da nije historijsko, ali da će Beogradu i Prištini otvoriti put eurointegracija.

Prema njegovom mišljenju Beograd i Priština će se tek izjasniti o ovom sporazumu ali, kako je dodao, postoji raspoloženje i na jednoj i na drugoj strani da se prihvati.

"To svakako nije historijski sporazum niti je to nekakav dan 'D'. To je jedna vrlo važna stvar koja nam se dogodila, ali nam jako puno predstoji. Pre svega u smislu implementacije, ali i da bude prihvaćeno kada je riječ o Srbima na Kosovu", ukazao je dugogodišnji diplomata i analitičar iz Beograda.

On je ocijenio da će posljedice biti jako povoljne u smislu odnosa EU prema Beogradu i Prištini.

Kao najveći izazov, kakao je podvukao, ostaje to kako će biti prihvaćeno na sjeveru Kosova i u Prištini.

"Za Beograd će biti izazov i reagovanje onih zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo", ukazao je Pribićević i dodao da je bilo očekivano da će danas biti parafiran sporazum.

On je ponovio da to nije historijski korak, ali je jedan od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina izrazio uvjerenje da će današnja saglasnost oko teksta sporazuma ubrzati eurointegracije Srbije i Kosova.

Među prvim opozicionim strankama koje su pozdravile današnji napredak u dijalogu je Srpski pokret obnove koji je saopštio da se "Briselskim sporazumom, otvaraju vrata evropskog preporoda Srbije, a Srbi na Kosovudobijaju garancije EU za njihovu samoupravu i čvrste veze sa matičnom državom".

Kako je navedeno iz stranke SPO čiji je lider Vuk Drašković dogovorom u Briselu započet je i proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, koji je od suštinskog značaja za stabilnost i europeizaciju našeg regiona.