Regija
10

Analitičar Cvijetin Milivojević: Šešelj može kompromitovati Vučića i Nikolića

Anadolija
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Fizionomija političke retorike Vojislava Šešelja je ostala ista, ali će se on prilagođavati onome što je kurentno, izjavio je politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević, komentarišući prve izjave Šešešlja nakon povratka iz Haga.

Podsjetivši da Šešelj nije cijelog života bio srpski nacionalista jer je početkom osamdesetih godina bio najomiljeniji  komunistički disident  građanske opcije u Srbiji, Cvijetin Milivojević za Šešelja ističe da se prilagođavo onome što je bilo kurentno u pojedinom vremenu isto onako kada je devedestih godina osjetio nacionalizam kao kurentnim za političko tržište.

Miroljubiva borba za veliku Srbiju

"Ako se (Šešelj) bude ozbiljno bavio politikom ne sumnjam da će se on prilagođavati. On vrlo vjerovatno neće pobjeći do onoga što zove ideologija srpskog nacionalizma, ali će praviti neku vrstu prilagođavanja onome što je moguće od onoga što je nemoguće", rekao je Milivojević za Anadolu Agency (AA) komentarišiću izjavu Šešelja da "od ideje Velike Srbije ne odustaje, jer je to smisao Srpske radikalne strane. Ideja je da se sprovodi svim miroljubivim sredstvima".

Konstatuje da Šešelj sada, kad kaže Velika Srbije ne kaže "gdje su srpski grobovi tu su srpski radikali, tu su srpske zemlje".

"On to sad ne pominje. Sada govori o miroljubivoj borbi za tu Veliku Srbiju", podvlači poznavalac političke scene u Srbiji i regionu i dugogodišnji novinar iz Beograda.

Komentarišući prve Šešeljeve izjave nakon skoro 12 godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala Milivojević je ukazao da je Šešelj tokom boravka u Hagu osluškivao duh novog vremena u Srbiji, regionu i svijetu.

Dodaje da ostaci njegove stranke koji danas čine Srpsku naprednu stranku (SNS), pogotovo Aleksandar Vučića i Tomislava Nikolić, koji su bili njegove lijeva i desna ruka, koriste istu retoriku  bez istih riječi u tom vokabularu.

"Umjesto priče o Velikoj Srbiji danas čujete priču kako je puštanje Šešelja iz Haga 'deal Vojislava Šešelja sa Amerikancima' da se destabilizuje Srbija i sruši sadašnja vlast. To je stara priča o teorijama zavjere. Istovremeno imate socijal-demogašku priču koja liči ne one iz vremena kada su oni zajednički vodili stranku", naveo je on.

Dolaskom Šešelja radikalima skočio rejting

Milivojević, koji je direktor agencija za odnose s javnošću i marketing "Pragma", je rekao da Srpska radikalna stranka (SRS) koja je na posljednjim izborima prošle godine sa osvojenih četiri posto prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji ostala van parlamenta, nakon povratka Šešelja ima podršku potencijalnih birača koja je nešto iznad cenzusa od pet posto.

"Povratak Šešelja je udahnuo nekakvu vrstu vjetra u jedra SRS-a i ona je sada sasvim sigurno iznad cenzusa. Parlamentarnih izbora neće biti brzo, ali će biti lokalnih izbora gdje on može testirati svoju snagu. Da li on može da raste do neke respektabilne snage koja može da uđe u rušenje sadašnje vlasti, to nisam siguran", smatra Milivojević.

Prema njegovom mišljenju u Srbiji postoji političko tržište za Šešelja jer su tri nacionalne stranke osvojile 13 posto glasova, ali nisu ušle u parlament.

"Srpska napredna stranka (SNS) je od strane svojih birača percipirana kao nacionalna stranka, ali će Šešelj htjeti da se razlikuje od naprednjaka. To je bivše biračko tijelo SNS-a, neka vrsta umivene SRS-a i dio tih birača koji je otišao od SRS-a zato što nije imao vođu u pravom smislu će se vrlo vjerovatno vratiti svojim korijenima, a to je glasanje za radikale", ocjenjuje i prognozira Milivojević.

Iznoseći svoje stavove i podatke o popularnosti Vojislava Šešelja on naglašava da Šešešlj nije puno iznad cenzusa, a koliko će ići daleko zavisi od njegovih političkih poteza.

Milvojević sa rezervom uzima u obzir navode o tome koliko će se Šešešlj ozbiljno baviti politikom, s obzirom da mu je narušeno zdravlje.

 Bez obzira što Šešelj, prema prvim izjavama premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića smatra izdajnicima, prema ocjeni Milivojevića ima više respekta prema Aleksandru Vučiću.

"On je i rekao da mu je politika u prvom planu i želja ‘da se politički osveti svome sinu Brutu', misleći na Vučića i Nikolića. Vrlo je vjerovatno da je to teren gdje se Šešelj najbolje snalazi i da može svoje dojučerašnje i najbliže saradnike na neki način da kompromituje", istakao je poznavalac političkih prilika u Srbiji.

Zaključio je da će na srbijanskoj političkoj sceni nakon povrtka Šešešlja u drugom planu biti politička bitka sa Demokratskom strankom (DS) iz prostog razloga što će se politička utakmica između SRS-a, koji na izbore tradicionalno izlaze samostalno, voditi sa još tri nacionalne stranke koje su blizu cenzusa.