Premijerka Srbije
82

Ana Brnabić: Srbija ne zatvara škole, stav struke kaže da za to nema potrebe

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijerka Srbije Ana Brnabić na današnjoj konferenciji Vlade Srbije povodom najnovijih metoda za suzbijanje koronavirusa. Naime, Vlada Srbije donijela je odluku da škole neće biti još uvijek zatvorene.

Brnabićka je kazala kako je u razgovoru sa strukom zaključeno da za prekidanjem nastave još uvijek nema potrebe.

"U razgovoru i konsultacijama sa stručnjacima, za djecu nije najbolje da ne idu u škole, ukoliko se stav stručnjaka promijeni, mi ćemo i odluku promijeniti. Slušali smo mišljenje struke kada smo produžili raspust zbog gripe. Slušamo struku i sada. Podsjećam vas da smo zahvaljujući njima spriječili epidemiju gripe, tako slijedimo njihovo mišljenje i sada", naglasila je premijerka.

Doktor Predrag Kon objasnio je da bi ukidanje nastave u Srbiji bilo konraproduktivo jer u školskim kolektivima trenutno nemaju situaciju porasta i prisustva respiratornih infekcija na značajnom nivou.

"Druga činjenica je da svi oni podaci koje smo dobili od kolega iz Kine, a koji govore o tome da djeca ne obolijevaju te da djeca nisu prenosici virusa. Jasan mi je strah i zabrinutost roditelja, ali trenutno zaista nema potrebe da djeca sjede kod kuće. Mi trenutno imamo mirnu situaciju, imamo epidemiju koja se razvija, ali trenutno ne dobijamo baš ništa zatvaranjem škola", kazao je Kon.

Kon je dodao i da će pravovremeno reagirati ukoliko to bude potrebno, no da je za sada sve pod kontrolom.