Clinton - Jeremić
0

Američko-srpski odnosi se razvijaju u pozitivnom smjeru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je u utorak u State Departmentu primila srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, izjavila je da se bilateralni odnosi SAD-a i Srbije "razvijaju u pozitivnom smjeru".

"Potpredsjednik Joe Biden u maju je imao plodne sastanke u Beogradu i mogu reći da se bilateralni odnosi sa Srbijom razvijaju u pozitivnom smjeru", kazala je Clinton novinarima prije sastanka, dodajući kako očekuje nastavak saradnje u područjima od zajedničkog interesa.

Jeremić je rekao da Srbija odnose s Washingtonom smatra ključnim za mir i stabilnost na jugoistoku Evrope, kao i da je glavni prioritet njegove vlade "članstvo u Evropskoj uniji".

Srbijanska vlada, po njegovim je riječima, "jako zahvalna vladi SAD-a za podršku koju je uživala do sada, a nada se da će je uživati i ubuduće".

Nakon polusatnog razgovora ministar Jeremić je izjavio kako ne postoji puna saglasnost između Beograda i Washingtona kada je riječ o svim pitanjima na Balkanu, ali su na istim pozicijama kada je riječ o strateškom prioritetu, a to je integracija zemalja regije u Evropsku uniju.

Jeremić je kazao da je pozvao američku državnu tajnicu u posjetu Beogradu, što je ona prihvatila. Izrazio je nadu da će do posjete Hillary Clinton Srbiji doći tokom 2010.

Dodao je da SAD i Srbija nastavljaju gospodarsku saradnju, te da će se iduće godine intenzivirati i saradnja na području odbrane, prenijela je Hina.