Pritisak na Vučića
89

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao Srbiju da dozvoli održavanje Europridea

G. M.
Antony Blinken
Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken oglasio se povodom informacije da je u Srbiji zabranjeno održavanje Europridea 2022. Blinken je na svom zvaničnom Twitter nalogu pozvao Beograd da dozvoli održavanje parade.
"Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja bitne su komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da obnovi svoju predanost održavanju Europride2022. LGBTQI+ prava su ljudska prava", napisao je Blinken.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je proteklih dana da Europride koji je zakazan za septembar ipak neće biti održan, no organizatori poručili "Vidimo se ispred skupštine".

Veliki Europride planiran je od 12. do 18. septembra, a ovaj datum poznat je već dvije godine. Međutim, predsjednik Srbije je poručio da događaj ipak neće biti održan jer je država trenutno u teškoj situaciji.

"Ne možemo u ovom trenutku kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu koja neće nestati do kraja oktobra najmanje, mi nemamo kuda", rekao je.

Organizatori Europridea su se nakon toga oglasili i kazali da će manifestacija ipak biti održana kako je i planirano te su pozvali sve učesnike da se 17. septembra okupe ispred Narodne skupštine.

Direktor Beograd Pridea i jedan od organizatora Marko Mihailović napisao je kako država ne može otkazati ovaj događaj, nego samo pokušati da ga zabrani.