B92
0

Ambasadori upoznati s problemima rada tima "Insajdera"

FENA
Brankica Stanković (Foto: B92)
Brankica Stanković (Foto: B92)
Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić i novinarka Brankica Stanković informirali su u utorak predstavnike desetak diplomatskih misija u Beogradu i ministra kulture Nebojšu Bradića s problemima rada u medijima pod stalnim prijetnjama i ograničenjima policijske zaštite, saopćeno je iz te medijske kuće.

Posjetu veleposlanika, zamjenika šefova misija i diplomata iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Švedske, Izraela, iz izaslanstva Evropske unije, Vijeća Evrope i OSCE-a, organiziralo je izaslanstvo OSCE-a.

Predstavnici diplomatskog kora upoznati su s pritiscima i prijetnjama koje novinari B92 doživljavaju u proteklih mjesec dana otkad je počeo da se emitira novi serijal emisije "Insajder" o huliganima pod nazivom "(Ne) moć države", navedeno je u saopćenju.

Matić i Stanković su veleposlanicima kazali da sloboda informiranja gubi svoj smisao ako je novinarima neophodna duga policijska zaštita.

U saopćenju se navodi kako je na sastanku naglašeno da reakcija državnih institucija još uvijek "nije adekvatna, da se aktivnosti vode površno, po posljedicama, pri čemu se zaobilaze uzroci, te da ćemo svi zajedno biti zarobljenici huligana sve dok svi koji su činili nasilne akte, promovirali nasilje i mržnju i zbog toga mnogi i imaju kaznene prijave, ne budu procesuirani i osuđeni".

Francuski veleposlanik Jean-Francois Terral poručio je da je rješenje situacije jednostavno – da policija treba hapsiti izgrednike, tužiteljstva da podižu optužnice, a sudovi da sude, a da je za brzu i djelotvornu reakciju države neophodno da u tome nizu ne bude propusta.

Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u Beogradu Thomas Moore izrazio je duboku zabrinutost te institucije zbog prijetnji upućenih novinarki Stanković i naglasio važnost rješavanja ovakvih pitanja za dobrobit čitavog društva.

Moore je izrazio i zadovoljstvo što su Vlada Srbije i druge institucije shvatili ove prijetnje ozbiljno i izrazio uvjerenje da su pitanja koja se zbog ovog slučaja pokreću važna ne samo za slobodu medija u Srbiji već i za "zdravlje srpske demokratije".

U saopćenju se dalje navodi da je Matić u razgovoru istaknuo kako je potrebno veće angažiranje institucija, sankcije za uprave klubova koje nisu spremne da se suoče s problemima, djelotvornije procesuiranje slučajeva, kao i oštrija kaznena politika.

Jedino na taj način će se trajno riješiti problemi koji se sa sportskih borilišta često preseljavaju na ulice i u političke vode, destabilizirajući zemlju, istaknuo je Matić.