Tokom praznika
12

Amasada SAD-a upozorava na povećani rizik terorističkih napada na Kosovu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka ambasada na Kosovu upozorila je svoje građane na povećani rizik terorističkih napada na Kosovu, posebno za vrijeme uskršnjih praznika.

Kako je navedeno na internetskim stranicama Ambasade SAD-a u Prištini, američki državljani trebali bi da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

U upozorenju se naglašava kako ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, vjerske objekte i druge "lake" mete. Oprez na navedenim mjestima je posebno važan, navodi se.

Amerikancima koji dolaze na Kosovo ili su već tamo savjetuje se da se ne ističu u javnosti i ne privlače pozornost na sebe te da promjene rutinu kretanja kako bi postali nepredvidivi za kriminalce i teroriste, prenose mediji.

Također im se savjetuje da izbjegavaju javna okupljanja i demonstracije te da prate lokalne medije i instrukcije Ambasade SAD-a ili najbližeg konzulata.

Upozorenje je izdato zbog napete situacije na Kosovu zbog hapšenja direktora Ureda srbijanske vlade za Kosovo Marka Đurića u Sjevernoj Mitrovici.