Regija
273

Aleksandar Vučić osvojio apsolutnu većinu na izborima u Srbiji

Klix.ba
Aleksandar Vučić nakon izborne pobjede (Foto: EPA)
Aleksandar Vučić nakon izborne pobjede (Foto: EPA)
Srpska napredna stranka, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, osvojila je oko 50 posto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji, odnosno 160 mandata u Skupštini Srbije, preliminarni su rezultati izbora u Srbiji koje je objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid).

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića osvojila je, po podacima Cesida, oko 15 posto glasova, odnosno 50 mandata.

Izborni prag još su prešli Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa i Nova demokratska stranka (NDS) Borisa Tadića, dok je Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice blizu cenzusa.

Skupština Srbije broji 250 poslaničkih mjesta.

Iz Izbornog štaba SNS večeras oko 21.30 su saopćili da je lista njihove stranke osvojila 49,3 posto glasova. Iza je SPS Ivice Dačića sa 13, 9 posto glasova, treća je lista stranaka koje predvodi Boris Tadić sa 6,1 posto, a 5,3 posto ima Demokratska stranka Dragana Đilasa. Prema istom izvoru, DSS Vojislava Koštunice ima 4,1 posto glasova.

Analitičari ocjenjuju da je ovo "apsolutni trijumf SNS-a Aleksandra Vučića i apsolutni debakl Demokratske stranke Dragana Đilasa", što se uspoređuje sa situacijom koja se ranije desila u Hrvatskoj sa Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Također, ističe se da se Srbija vraća na vrijeme fokusiranja na jednu stranku i jednog čovjeka, što je slično situaciji u '90-tima kada su Srbijom apsolutno vladali Slobodan Milošević i njegova Socijalistička partija Srbije (SPS).

"To je jako opasno", ocjena je jednog analitičara u Srbiji.

Pozitivnim se, pak, ocjenjuje činjenica da SNS preuzima apsolutnu odgovornost i da u budućnosti neće moći da traži krivce za svoj eventualni neuspjeh.

Prema rezultatima Republičke izborne komisije koji su saopćeni nešto poslije 22 sata, a na osnovu 18,89 posto obrađenih biračkih mjesta, SNS je osvojila 48,91 posto glasova ili 162 mandata u Skupštini Srbije.

Nadalje, SPS je osvojio 14,73 posto podrške birača, odnosno 49 mandata, NDS Borisa Tadića je osvojila 6,3 posto glasova ili 20 mandata. Uz ove tri partije mandate su osvojile i tri partije nacionalnih manjina, odnosno Savez vojvođanskih Mađara (11 mandata), Stranka demokratske akcije sandžačkih Bošnjaka (4) i stranka Albanaca iz Preševske doline koju predvodi Riza Halimi, Partija za demokratsko djelovanje.

Na izbore je izašlo 55,26 posto birača, a 2,69 posto listića bilo je nevažeće.