Regija
643

Albanija oduzela licence desetinama univerziteta i obrazovnih ustanova

Anadolija
Škodra, Albanija
Škodra, Albanija
Albansko Ministarstvo obrazovanja je donijelo odluku o zatvaranju više od 30 obrazovnih ustanova, među kojima i 18 univerziteta, a razlog za oduzimanje licenci tim institucijama se navodi "slaba kvaliteta edukacije i prodaja diploma za novac", prenosi Anadolija.

Odluka je upućena na odobrenje Vijeću ministara, a njome će biti ukinute licence za brojne univerzitete, koledže, gimnazije i stručne škole.

Albanski premijer Edi Rama je na "Obrazovnoj konferenciji" na Univerzitetu u Tirani izrazio podršku nastojanjima Ministarstva obrazovanja da poboljša kvalitetu obrazovanja i okonča loš imidž albanskog obrazovnog sistema, te dodao da će u tom kontekstu uskoro biti uvedeni novi uvjeti licenciranja obrazovnih ustanova.

Odlukom Ministarstva privremeno su uslovno oduzete licence za još 13 univerziteta.

U odluci Ministarstva se također navodi da će diplome svršenika obrazovnih ustanova koje su ostale bez licence biti priznate, a da će učenici i studenti koji trenutno pohađaju iste biti upisani na druge školske ustanove, sa priznatim periodom školovanja u zatvorenim ustanovama, a sve to kako ne bi bili direktne žrtve ovog poteza Ministarstva.