Regija
0

Albanija i Kosovo se nadaju članstvu u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Albanski premijer Sali Berisha, koji je u utorak doputovao u dvodnevni službeni posjet, prvi nakon proglašenja neovisnosti Kosova, odbacio je bilo kakvu mogućnost ujedinjenja Albanije i Kosova, ističući kako se dvije države nadaju da će se odvojeno pridružiti EU.

Premijer Kosova i Albanije Hashim Thaci i Sali Berisha potpisali danas šest međudržavnih sporazuma o slobodnom kretanju građana dvije zemlje, sporazum o kretanju u graničnoj zoni, sporazum iz oblasti carina, sporazum o prijemu osoba koja su imali nezakoniti boravak i sporazum o suradnji lokalne administracije.

Berisha je u Prištini razgovarao sa čelnicima političkih stranka i predstavnicima manjina, te položio vijenac na grob prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

U srijedu, drugog dana posjeta Kosovu, albanski premijer će razgovarati sa zapovjednikom KFOR-a Markusom Bentlerom i voditeljem Međunarodnog civilnog ureda na Kosovu Pieterom Feithom.

Albanski premijer dvodnevni posjet Kosovu završit će posjetom Prizrenu, gdje će mu na posebnoj svečanosti biti uručeno priznanje počasnog građanina Prizrena.