Ugroženo oko 200 vrsta
0

Albanija: Ekolozi protestuju zbog projekta aerodroma u blizini rezervata za ptice

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ekolozi su protestovali tokom vikenda na gradilištu novog aerodroma na jugu Albanije koji bi trebalo da podstakne turizam, ali za koji kažu da će ugroziti utočišta za oko 200 vrsta ptica, uključujući flamingose i pelikane.

Laguna Vjosa Narta, koja se nalazi na albanskoj obali Jadranskog mora, važna je stanica za jata ptica tokom njihove godišnje migracije između Evrope i Afrike.

Albanska vlada počelo je gradnju aerodroma u decembru 2021. godine samo pet kilometara od obale sa netaknutim pješčanim plažama. Očekuje se da će aerodrom, koji bi trebao biti završen do kraja 2024. godine, privući više stranih turista.

"Za one koji misle da će ovaj aerodrom donijeti razvoj, u stvarnosti će donijeti samo uništenje", rekao je za Reuters turistički vodič Alben Kola, jedan od demonstranata.

Evropska unija je saopštila da je projekat aerodroma u suprotnosti sa nacionalnim i međunarodnim zakonima o zaštiti biološke raznolikosti. Komitet Bernske konvencije, koji radi na zaštiti evropskih divljih životinja i prirodnih staništa, rekao je da bi Albanija trebala zaustaviti izgradnju aerodroma.

Joni Vorpsi, portparol nevladine organizacije "Zaštita i očuvanje prirodnog okruženja u Albaniji", tvrdi da aerodrom neće samo uništiti staništa ptica, već i povećati rizik od sudara aviona sa velikim pticama.

Albanski sud je u novembru 2022. odbacio tužbu lokalnih nevladinih organizacija protiv izgradnje aerodroma. Švicarska kompanija Mabetex, koja realizuje projekat aerodroma, saopštila je da to neće utjecati na ptice, jer će se pista nalaziti 3,5 kilometara od rezervata za ptice i pet kilometara od glavnih puteva migracije ptica.