Regija
0

Albanija daje Kosovu luku na Jadranskom moru

FENA
Sali Berisha
Sali Berisha
Tirana će dozvoliti Kosovu da koristi albansku luku Shengjin na Jadranskom moru, saopćio je danas premijer te zemlje Sali Berisha.

Berisha je tokom razgovora s kosovskim ministrom za transport Fatmirom Limajem kazao da je Albanija u potpunosti spremna dodijeliti Kosovu luku da bi izašla u susret njegovim potrebama, saopćeno je iz pres-službe albanskog premijera, prenio je Reuters.

Berisha i Limaj su se složili da treba proučiti mogućnost proširenja luke Shengjin, koja se nalazi u blizini puta koji se trenutno gradi i koji će koštati oko milijardu eura, a čiji je cilj da se skrati veza od Kosova do Albanije.

Kosovo i Albanija moraju raditi zajedničkim snagama na integraciji i ujedinjavanju radi olakšavanja života svojih građana, izjavio je Berisha. Zajednički projekti bi obuhvatali i izgradnju elektrana, željeznice, unifikaciju obrazovnih i kulturnih programa, planinski turizam, kao i zajedničku mrežu carinskih postaja u cilju "odbacivanja birokratskih barijera prilikom prolaza ljudi i dobara", kaže se u zvaničnom saopćenju, navela je britanska agencija.

Kosovski premijer Hashim Thaci nedavno je uputio albanskom premijeru pismo u kome je naveo da će "dogovor o luci (Shengjin) unaprijediti ekonomski razvoj i nezavisnost Kosova i donijeti višestruku korist Kosovu, Albaniji i čitavom regionu".