Tanja Fajon u Tirani
0

"Albanci bez viza prije Božića"

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanja Fajon izjavila je u Tirani kako očekuje da će vizna liberalizacija za državljane Albanije biti uvedena prije Božića.

Fajon je, prilikom susreta sa studentima i predstavnicima građanskog sektora, pozvala građane da se detaljno upoznaju s kriterijima za putovanje u šengensku zonu, posebno zbog činjenice da ne mogu da traže azil ni od jedne zemlje ove zone.

"Političari i svi nadležni treba da rade na informisanju građana kako se ne bi ponovile greške Srbije i Makedonije", istakla je Fajon, prenijela je u nedjelju makedonska novinska agencija MIA.

Ona je u Tirani izjavila da je Albanija ispunila uslove za ukidanje viza, ali da je ključno da vlasti informišu građane o pravilima Evropske unije o liberalizaciji viznog režima pošto u novembru bude donijeta konačna odluka.

Države članice EU dogovorile su se u srijedu da odluka o bezviznom režimu za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju bude donijeta 8. i 9. novembra kada će u Bruxellesu biti održan sastanak Vijeća ministara unutarnjih poslova EU.

Fajon se u Tirani sastala i s gradonačelnikom albanske prijestonice Edijem Ramom.