#PeopleFromtheWoods
89

Albance uvrijedila izjava Ane Brnabić, odgovorili uspješnim pričama s Kosova

Klix.ba
Pilot Afrim Zabeli s Kosova (Foto: Twitter)
Pilot Afrim Zabeli s Kosova (Foto: Twitter)
Premijerka Srbije Ana Brnabić je, opisujuću situaciju na Kosovu, Albance uvrijedila izjavom da Srbija ima "posla s ljudima koji su bukvalno izašli iz šume". Kosovari nisu ostali bez odgovora pa su na društvenim mrežama predstavili svoje uspješne priče najčešće ostvarivane u teškim uvjetima.

Uspjeh je na Kosovu teško ostvariv, prevashodno zbog politike koju je devesetih godina provodila Srbija, ali i svih poratnih decenija. No, ipak nije neostvariv, pa su se kosovski Albanci pohvalili svojim uspješnim pričama.

Vojni pilot Afrim Zabeli

Na društvenoj mreži Twitter se proširila priča vojnog pilota Afrima Zabelija. Srbijanske snage su masakrirale njegovog oca i brata 1999. godine u mjestu Rezalle zapadno od Prištine, zajedno sa 96 drugih kosovskih Albanaca.

Afrima životna tragedija nije spriječila da diplomira na Turskoj vojnoj akademiji i postane vojni pilot helikoptera.

Podrška uspješnim Albancima

Američki politolog Alon Ben-Meir podijelio je na Twitteru fotografije uspješnih Kosovara, među kojima se našla i džudistkinja Majlinda Kelmendi koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Ben-Meir je, također, podijelio fotografije uspješnih britanskih pjevačica poznatih pod imenima Dua Lipa i Rita Ora, koje su albanskih korijena, kao i fotografije fudbalera Granita Xhake i Xherdana Shaqirija koji igraju za reprezentaciju Švicarske.
"Sram te bilo", poručio je Ben-Meir Ani Brnabić.