Bunt kolega
3

Advokati u Srbiji obustavljaju rad zbog ubistva kolege Dragoslava Ognjanovića

Klix.ba
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Advokati u Srbiji počinju sedmodnevnu obustavu rada zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića (57), najavile su Advokatske komore Srbije i Beograda.

Najavljena je potpuna obustava rada, što znači da advokati neće raditi ni hitne, pritvorske predmete. Na taj način advokati žele poslati, kako su rekli, jasnu poruku jedinstva profesije i čvrste riješenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti, navedeno je u najavi obustave rada, prenosi Al Jazeera.

Obje komore su najavile i da će raspisati novčanu nagradu za građane koji tužilaštvu dostave vjerodostojne informacije koje će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršitelja i naručitelja ubistva advokata Ognjanovića.

Predsjednik Advokatske komore Srbije, Viktor Gostiljac potvrdio je da će tražiti hitan sastanak s ministrima pravde i policije, kao i da se formira poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužiteljstva, policije i odvjetnika u cilju brzog pronalaženja počinitelja.

"Time bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno", poručio je Gostiljac.

Ognjanović je ubijen u subotu uvečer na Novom Beogradu, a njegov 26-godišnji sin tom je prilikom ranjen u ruku.

Srbijanski mediji podsjećaju da je Ognjanović bio dio tima advokata koji su branili nekadašnjeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, potom Luke Bojovića, koji je u Srbiji pravosnažno oslobođen svih optužbi, a u Španiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja arsenala oružja, te Đorđa Prelića, osumnjičenog za ubistvo francuskog navijača Brucea Tatona.