Regija
0

Advokati u Srbiji obustavili rad i paralizirali pravosuđe

FENA
Advokati iz cijele Srbije danas su obustavili rad čime su paralizirali gotovo kompletno pravosuđe.

Ne dolaze na ispitivanje, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gdje je po zakonu neophodno prisutnost branitelja, niti obavljaju druge pravne poslove, osim onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili izvanrednih pravnih lijekova.

Beogradski advokati su zbog nezadovoljstva novim poreznim nametima za paušalni porez prošle srijede ponovo stupili u štrajk, a danas su im se, shodno odluci Skupštine Advokatske komore Srbije, pridružiti svi advokati u Srbiji.

Oni su nezadovoljni povećanjem paušalnih poreznih nameta, kao i pojedinim odredbama Zakona o javnom bilježništvu.

Iz istih razloga, advokati su u Beogradu štrajkovali 15 dana početkom ljeta zbog nezadovoljstva povećanjem poreznih obaveza, a na tri dana su im se pridružili i advokati iz cijele Srbije.

Međutim, jučer su nastavljeni razgovori predstavnika advokata, ministarstava finansija i pravosuđa u okviru radne grupe povodom rješavanja problema paušalnog oporezivanja advokata.

Na sastanku je dogovoreno da advokati danas radnoj grupi dostave pismeni prijedlog za rješenje njihovog problema, a sljedeći sastanak zakazan je za ponedjeljak, 22. septembra.

Član radne grupe i predsjednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da se prijedlog advokata, koji će biti predložen u pisanom obliku, odnosi na izmjenu odredbe Zakona o dohotku građana i izmjenu Uredbe ministarstva finansija s retroaktvinim važenjem - od početka ove godine.

Advokati traže da porez plaćaju po rješenjima za 2013. godinu, jer onima koji paušalno plaćaju nameti su Uredbi ministarstva finansija višestruko povećani.

Oni traže od Ministarstva finansija da stavi izvan snage porezna rješenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 posto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 posto.