Srbija
0

Adem Zilkić ponovo izabran za reisu-l-ulemu IZ

FENA
Dosadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ponovo je u Novom Pazaru izabran na tu funkciju s mandatom od pet godina.

Pored Zilkića kandidat za tu funkciju je bio i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić koji je kandidaturu povukao neposredno pred glasanje.

Zilkić je izabran jednoglasno na Vrhovnom saboru Islamske zajednice Srbije kome su prisustvovale muftija, glavni imami, direktori islamskih institucija, profesori, medrese i vjeroučitelji, kao i predstavnici džemata širom Srbije, javio je Tanjug.

Zilkić je funkciju vrhovnog poglavara obavljao u dva navrata od po godinu dana.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije zahvalio je na iskazanom jedinstvu i odgovornosti i obećao da će raditi na dobrobit Islamske zajednice i svih vjernika.

"Zalagat ću se za korektan odnos s drugim vjerskim zajednicama, a država će u Islamskoj zajednici Srbije imati iskrenog sagovornika i partnera", rekao je Zilkić.

Islamska zajednica Srbije, dodao je on, bavit će se prevashodno kanonskim obavezama i radiće na poboljšanju sveukupnih društvenih prilika s ciljem da, u skladu s demokratskim principima razvoja zemlje, doprinese preobražaju cjelokupnog društva.

Rijaset IZ Srbije nastao je oktobra 2007. godine, a nekoliko mjeseci kasnije priključila im se grupa sandžačkih imama, pošto je izrazila neposlušnost glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću.

Zilkić se zalaže za jedinstvenu Islamsku zajednicu koja na ovim prostorima djeluje od 1868. godine i to je njen kontinuitet koji se, kaže on, ne može dovoditi u pitanje ni spolja ni iznutra.

On Zukorlića smatra odgovornim za podjele u Islamskoj zajednici, razbijanje bošnjačkog jedinstva, neprimjerenu retoriku, nasilničko ponašanje u Sandžaku, ali i za malverzacije novcem Islamske zajednice i otimanje državnih firmi na tenderima, ili bez njih.

Prema Zilkiću, koncept Islamske zajednice Srbije podrazumijeva ostvarivanje i realizaciju vjerskih prava muslimana na prostoru na kojem oni ostvaruju i sva druga prava, dijeleći dobro i zlo s drugim narodima koji tu žive.