Srbija
1

7.000 Romkinja primorano na prostituciju u Italiji

FENA
Srbija je glavna i dobro poznata ruta u trgovini ljudima u regiji, a za samo nekoliko sedmica 7.000 Romkinja je na taj način napustilo zemlju i otišlo u Italiju gdje su prinuđene na prostituciju, neplaćen rad ili prošnju, izjavila je u četvrtak državna tajnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije Aniko Muškinja-Heinrich.

Ona je na okruglom stolu posvećenom položaju Romkinja u Srbiji kazala da se od 2002. godine "država otvoreno angažirala u suzbijanju te pojave, usvojen je nacrt zakona o trgovini ženama, osnovano je i sklonište za žrtve trgovine ljudima, međutim, problem ostaje nevidljiv, ističu se samo posljedice".

"Srbija je zemlja porijekla žena i djevojaka kojima se trguje na lokalnom i međunarodnom nivou najviše u cilju seksualne eksploatacije" istaknula je ona.

Prema njenim riječima, faktori rizika za trgovinu ljudima su siromaštvo, društvena marginalizacija, povjerenje isključivo u okviru svoje zajednice, naglašena ranjivost djevojaka mladih žena, nizak nivo obrazovanja žrtava, koji su prisutni u romskoj zajednici.

Ugroženosti Romkinja doprinosi i tradicionalna zatvorenost zajednice u kojoj važe kodeksi koji često krše osnovna ljudska prava ženama, istaknula je državna tajnica, prenosi Tanjug.

"U javnosti se osjeća određena neodlučnost kada su u pitanju situacije koje jesu ili mogu biti trgovina ljudima, naročito ako se u takvoj situaciji nađe mlada romska žena ili dijete", ocijenila je ona.