{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


18 "najjadnijih" zemalja na svijetu: Hrvatska, Srbija i Makedonija na listi, ali ne i BiH

9.9.2015. u 21:28
119
104
18 "najjadnijih" zemalja na svijetu: Hrvatska, Srbija i Makedonija na listi, ali ne i BiH
119
18 "najjadnijih" zemalja na svijetu: Hrvatska, Srbija i Makedonija na listi, ali ne i BiH
Foto: EPA
Prema metodologiji koji je uspostavio ekonomist Arthur Okun, moguće je napraviti listu "najjadnijih" zemalja na svijetu. Indeks koji određuje mjesto koje će zauzeti neka zemlja na ovoj lsiti formira se na osnovu stope nezaposlenosti u toj zemlji i stope inflacije na godišnjem nivou.
Iako su mnogi stručnjaci kritizirali ovu metodologiju, Business Insider sastavio je listu 18 "najjadnijih" zemalja na svijetu.

Prema ovoj listi "najjadnija" zemlja na svijetu je Venecuela, u kojoj inflacija iznosi 62,2% a nezaposlenost 7,8. Na drugom mjestu je Sirija, a potom slijedi Džibuti, Argentina, Jemen, Lesoto, Južna Afrika...

Na osmom mjestu je Makedonija, i to je najlošije plasirana zemlja regiona. Iako je prošle godine u Makedonija zabilježena deflacija, nezaposlenost od 28% je ključni problem.

"Korupcija i slaba vladavina zakona su dugogodišnji problemi za makedonsku ekonomiju", navodi Business Insider.

Na devetom mjestu je Srbija sa inflacijom od 1,7% i nezaposlenošću od 26,1%. Korupcija i starenje populacije su ključni problemi u Srbiji.

Na 16. mjestu "najjadnijih" zemalja našla se i Hrvatska koja je u deflaciji ali ima nezaposlenost od 21%. Za Hrvatsku se kaže da su problemi nejednak razvoj svih dijelova zemlje, nesigurna klima za investiranje kao i visoka stopa nezaposlenosti.

Ako se pitate kako to da na listi nema BiH, iz Business Insidera imaju objašnjenje i za to. Naime, lista je sastavljena na osnovu dostupnih podataka iz CIA Factbook za 2014. No, sve zemlje nisu uzete u obzir jer za njih ne postoje podaci ili nisu potpuno validni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: