Predizborne bitke
27

Rascjep u PDP-u: Stanivuković juriša na sve, Borenović "glumi ljepilo", a Crnadak u strahu da sve propada

D. Be.
Draško Stanivuković, Branislav Borenović i Igor Crnadak
Draško Stanivuković, Branislav Borenović i Igor Crnadak
Lokalni izbori u Banjoj Luci, iako tek za sedam mjeseci, već su nagovijestili da će u Partiji demokratskog progresa (PDP) doći do raskola u samom vrhu stranke i da postoje dvije i po struje.
Gradonačelnik Banje Luke i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković samouvjereno je najavio da će ponovo biti kandidat za funkciju šefa grada, a to se nije svidjelo prekaljenim PDP-ovcima Igoru Crnadku i Milku Grmuši koji su stava da prvo organi partije trebaju donijeti odluku.

Da nezadovoljstvo i netrpeljivosti tinjaju već duže vremena, ali da se zarad lažnog mira u kući sve dugo gura pod tepih, pokazala je Stanivukovićeva izjava:

"Razlika između mene i drugih je jer radim ćutke, a drugo je što neki kokodaču i idu u medije. To je nečija slabost kada se moraju obračunavati na taj način."

Potpredsjednik PDP-a i bivši šef bh. diplomatije, a danas narodni poslanik, Igor Crnadak mu je odgovorio riječima "tako je to kad pare udare u glavu, a nervoza i bahatost nadjačaju pristojnost i kulturno ponašanje."

I dok bukti rat starijih PDP-ovaca i mlade struje koju predvodi Draško Stanivuković i koji nesumnjivo ima većinsku podršku gradskog odbora, predsjednik PDP-a Branislav Borenović sve posmatra mirno i sa strane te pokušava ostati neutralan i svojevrsno ljepilo kako ne bi došlo do potpunog rascjepa u ovoj opozicionoj partiji.

Stanivuković, neskriveno, pored novog mandata na funkciji gradonačelnika Banje Luke želi postati i fotelju predsjednika PDP-a i to mu je, na određen način i obećano.

No, nije mali broj onih u ovoj partiji koji Stanivukovića smatraju bliskom Miloradu Dodiku i njegovom SNSD-u te su stava da bi Stanivuković na čelu PDP-a uništio sve ono za šta su se PDP-ovci godinama borili i zalagali kao opozicionari.

Ipak, teško da će neko Stanivukoviću stati na crtu u PDP-u s obzirom da je ovladao gradskom i stranačkom infrastrukturom te da očito ima jake veze i na višim nivoima jer određeno vrijeme gaji dobre odnose sa vladajućom koalicijom na čelu sa Miloradom Dodikom.

Napadi na porodicu šefa SNSD-a Milorada Dodika zbog njihove navodne korupcije, kriminala i nepotizma odavno nisu dio Stanivukovićevog repertoara. Neki će reći "ucijenjen je", a neki "shvatio je kako se radi i zadržava na vlasti". I u jednoj i drugoj opciji, Stanivuković za sada nema ozbiljnijeg rivala u partiji.

Ipak, starija struja PDP-a koja gubi tlo pod nogama bi morala biti svjesna da je sama proizvela Draška Stanivukovića, dala mu moć u ruke i vjetar u leđa. Sada se moraju nositi s tim.