vijesti
1

Putovanje života: Bosanac će na motoru obići 32 evropske zemlje

Piše: A. Dž.
Adnan Ado Maglajlić, Bosanac s adresom u Italiji, 1. juna kreće na putovanje života. Naime, ovaj 26-godišnjak na motoru planira obići ukupno 32 zemlje, od Italije, Portugala, Velike Britanije, Danske, Švedske, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine i brojnih drugih.

Njegova avantura na točkovima trajat će četiri mjeseca tokom kojih će preći 30.000 kilometara.

Informatički tehničar iz Gračanice, koji od 1999. godine živi u talijanskom Cuneu, u razgovoru za portal Klix.ba kaže da se na ovo putovanje odlučio kako bi se oprostio od Evrope, pošto naredne dvije godine planira provesti u Australiji i na Novom Zelandu. A ukoliko mu se svidi život u ovim dalekim zemljama, namjerava tamo i ostati.

"Ideja za ovu avanturu javila se kada sam odlučio na motoru otići iz Italije do svog rodnog grada u BiH. Počeo sam istraživati mjesta koja bih mogao posjetiti i naišao na priču od Davidu Bigi, momku koji je na motoru prošao svijet. Čitavu noć sam čitao njegove priče koje su me fascinirale. Kontaktirao sam ga putem Facebooka i odlučili smo da se upoznamo. Slušajući njegove riječi i emocije koje je osjetio na putu, nisam imao sumnji i odlučio sam da i sam moram uraditi nešto slično", govori Maglajlić.

Nakon ove odluke, počela je potraga za sponzorima, a sama ideja o putovanju rasla je i razvijala se pa je od prvobitno planiranih 1.200 kilometara i četiri zemlje, narasla na 30.000 kilometara i 32 zemlje, među kojima će se naći 28 glavnih gradova zemalja članica EU.

Adnanovu avanturu podržao je veliki broj sponzora i pokrovitelja, a on smatra da će ovim putem na pozitivan način promovirati cijeli Balkan.

"Cilj mi je da talijanski mediji vide nešto više s Balkana, jer mnogi misle da je kod nas još uvijek rat", ističe Maglajlić.

Mnoge zemlje koje će se naći na njegovom itineraru je već ranije posjetio, ali ako mu se neko mjesto posebno svidi, posvetit će mu više vremena. U suprotnom će to biti samo kratko zadržavanje.

U ovu avanturu se upušta sam iz, kako kaže, dva razloga. Niko od njegovih poznanika ne može odsustvovati četiri mjeseca s posla, a i lakše je putovati sam zbog organizacije vremena i brzine. Ipak, tokom dijela puta, od Normandije u Francuskoj do Danske, će mu se možda pridružiti dva prijatelja.

"Put od Danske do Nordkappa pa do Helsinkija je većinom pun talijanskih turista na motoru. Prema tome, mislim da neću biti sam", zaključio je mladi avanturista.

Sve informacije vezane za Maglajlićevo putovanje mogu se pronaći na stranici www.europemotorbiketour.com.