Zanimljivosti
11

Hrabra odluka mladog Sarajlije: Biciklom do SAD-a po djevojku Selmu

Piše: J. H.
Ajdin Hodžić
Ajdin Hodžić
Osamnaestogodišnji Sarajlija Ajdin Hodžić odlučio se na veoma hrabar potez, otići u Sjedinjene Američke Države po djevojku Selmu - biciklom.

Više od devet hiljada kilometara zračne linije dijeli Sarajevo i Boise, gdje Selma živi. Let avionom iz glavnog grada BiH do glavnog grada američke savezne države Idaho traje nešto više od 12 sati. Ovaj put učenik završnog razreda Srednje škole za okoliš i drvni dizajn na Ilidži preći će biciklom.

"Selmu sam upoznao slučajno, dok smo se vraćali iz škole. Nakon nekoliko izlazaka, počeli smo našu vezu. Međutim, sutradan sam saznao od svog druga da će Selma ići u Ameriku i odmah smo raskinuli. Ali, nekoliko mjeseci kasnije, ponovo smo krenuli i, evo, naša veza traje od 18. decembra 2011. godine", kaže Ajdin na početku razgovora za portal Klix.ba.

Ajdin će, kako kaže, prema SAD-u krenuti početkom septembra.

"Rutu kroz Evropu sam proučio, preostaje mi još Amerika. Preko Atlantskog okeana ići ću brodom, što će mi dobro doći da malo odmorim", pojašnjava naš sagovornik.

Već dugo vremena razmišljao je čime da dođe do SAD-a, a onda je prije mjesec dana odlučio da to bude bicikl.

"Posljednji put smo se vidjeli prošle godine. Kad sam joj rekao svoj plan i način dolaska tamo, bila je pomalo zbunjena, kao i svi ostali kada su čuli za to. Ali, ona zna da bih uradio sve za nju", dodaje Ajdin.

Do samog kretanja na dug put, Ajdin će pokušati naći nekoliko donatora za svoj, u najmanju ruku, hrabar potez.

"Ako se mogne nešto i zaraditi, ne bježim od toga. Krajem sedmice ću otići da vidim šta mi sve treba za vizu pa čim izvadim svu papirologiju, aplicirat ću", kaže Ajdin.

Iako nema tačan rok do kada mora stići u Boise, naš sagovornik vjeruje da će put trajati oko četiri mjeseca.

"Planirao sam se vratiti avionom, jer će tada karta biti dosta jeftinija", kaže Ajdin na kraju razgovora za portal Klix.ba.

Nama ne ostaje ništa drugo nego poželjeti mu sretan put i mirno more.