Sarajevo
65

Put do škole za učenike na Stupu je svakodnevni rizik, trotoare su zarobili automobili

Piše: M. N.
Foto: M. O./Klix.ba
Današnja fotografija (Foto: M. O./Klix.ba)
Učenici Katoličkog školskog centra u sarajevskom naselju Stup svakodnevno rizikuju svoje živote kako bi došli do škole, jer se zbog nesavjesnih vozača, koji parkiraju vozila na trotoare, moraju kretati cestom.

Riječ je o ulici Nikole Šopa koja je prometna, a roditelji svako jutro strahuju za svoju djecu. Prijavljivali su policiji više puta, ali problem nije riješen, niti su vozila uklanjana.

"Onih koji bi trebali paziti na sigurnost djece i pješaka i koji bi trebali sankcionisati takve vozače i ukloniti parkirana vozila, tj. naša policija, nema i sigurno ih nećete vidjeti u blizini ove škole, jer ih ja kao roditelj koji dovodi svoje dijete već nekoliko godina nikada nisam vidio. Barem ne ujutro kada najveći broj djece pristiže sa svih strana. Pitam se šta je to potrebno uraditi ili šta treba da se desi da bi se dotična gospoda smilovala i pojavila na pomenutom mjestu te uradila svoj dio posla i bila na usluzi nama građanima kada to treba, za što su i plaćeni'", rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja.

Naš fotoreporter zabilježio je istu situaciju i jutros, a na trotoaru je bilo parkirano čak i policijsko vozilo. U blizini se nalaze ugostiteljski objekti, kladionica, prodavnice itd., a prema riječima roditelja, vozila znaju biti parkirana i po nekoliko sati. Površina trotoara je smanjena i zbog bašti ugostiteljskih objekata.

Problem s nedostatkom parking mjesta u Sarajevu povećan je tokom posljednjih godina, a pješaci su, posebno u brdskim dijelovima Sarajeva, primorani da hodaju cestom, jer trotoar zauzimaju automobili.

Tokom 2018. godine, pripadnici MUP-a KS su uručili 77.917 prekršajnih naloga vozačima koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja, upozorili 4.196 vozača, a specijalnim vozilom "pauk" su premjestili 2.887 vozila. Postavlja se pitanje da li će policija kazniti samu sebe jer i sami krše propise i automobile parkiraju na trotoaru.