Korićanske stijene
714

Pucali im u leđa: 26 godina od ubistva 224 prijedorska logoraša

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Bacanjem 250 ruža i učenjem Jasina, preživjele žrtve i porodice ubijenih će danas, u organizaciji Udruženja logoraša "Prijedor92" i "Kozarac", obilježiti 26. godišnjicu stravičnog zločina nad logorašima na Korićanskim stijenama.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka Mirsad Duratović kazao je da je masakr na Korićanskim stijenama monstruozan zločin nad grupom od najmanje 224 bošnjačka i hrvatska civila iz Prijedora koji se dogodio 21. augusta 1992. kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije. Potraga za posmrtnim ostacima ubijenih logoraša još nije završena.

"Tog dana su srpski policajci iz izbjegličkog konvoja izdvojili prijedorske logoraše na planini Vlašić. Dovezeni su na Korićanske stijene. Logorašima civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a zatim su im pucali u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i pucati kako nitko ne bi preživio", kazao je Duratović.

Na svu sreću, dodao je, nekoliko logoraša koji su preživjeli masakr kasnije su svjedočili pred Haškim tribunalom i Sudom BiH na suđenjima ratnim zločincima.

Govoreći o presudama za taj zločin, Duratović podsjeća da je pred Haškim tribunalom osuđen pripadnik Interventnog voda prijedorske policije Darko Mrđa na 17 godina zatvora. Sud BiH je osudio ukupno devet pripadnika Interventnog voda, Marinku Ljepoja i Radoslava Kneževića na po 23 godine zatvora, Dušana Jankovića, Milorada Škrbića i Zorana Babića na po 21 godinu, Željku Stojnića 15 godina, Damira Ivankovića 14 godina, Ljubišu Četića 13 i Gordana Đurića na osam godina zatvora.

"Ukupno 176 godina zatvora, što je po 283 dana ili 9,5 mjeseci zatvora za svakog ubijenog logoraša. Za Sud BiH život jednog prijedorskog logoraša civila vrijedi 9,5 mjeseci zatvora", zaključio je Duratović.