Saradnja sa dijasporom
14

Prvi bosanskohercegovački festival znanja i uspjeha

Klix.ba
Bosna International Forum: "Odlijev mozgova" vraća se kući. Kroz nepuna tri mjeseca djelovanja projekta Bosna International Forum uspostavljen je Servis za dijasporu koji pokriva više od 30 posto teritorije Bosne i Hercegovine, kroz potpisane Memorandume o saradnji sa petnaest lokalnih zajednica i udruženjima na lokalnim nivoima sa prostora cijele države.

Registrator za dijasporu je u funkciji od jula 2019. godine. Registrovani korisnici Servisa su najvećim brojem iz zemalja Evropske unije, ali nemali broj je i iz USA, Kanade, Australije, Rusije, te bliskoistočnih zemalja.

Početkom novembra 2019. organizuje se prvi BHFest znanja i uspjeha na kojem će učešće u panel diskusiji uzeti neki od najuspješnih bosanskohercegovačkih stručnjaka u svijetu iz različitih oblasti, te svoje znanje i iskustvo prenijeti drugim učesnicima, prvenstveno najboljim studentima sa nekoliko univerziteta sa prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat prvog BHFesta znanja i uspjeha predstavit će se i prvi konkretan rezultat Projekta 5525, ujedno i prvi rezultat samog mota projekta BIF, spoj znanja, iskustva, vizije i uspjeha.

Ujedinjavanjem bosanskohercegovačkih stručnjaka iz svijeta, vraćanjem njihovog znanja u domovinu uz investicije dijaspore u konkretne projekte u koje su zajednički trud uložili da bi došlo do realizacije, a nad kojima potpunu kontrolu imaju sami investitori iz dijaspore, početkom novembra javnosti će se predstaviti prvi takav primjer.

"Iako je tokom 2019. godine naš primarni cilj uspostava što funkcionalnijeg Registratora i Servisa za dijasporu u svim njihovim potrebama, od informacija, usluga, pravnih pitanja i drugih upita, kako institucionalnih tako i vaninstitucionalnih, kroz regulisanu dozvolu Agencije za zašitu ličnih podataka, u jako kratkom period našeg djelovanja sa ponosom predstavljamo i prvi rezultat Projekta 5525. U samom nacrtu i izradi projekta učestvovao je veći broj stručnih lica, prvenstveno mlađih, iz različitih sektora, kako iz Bosne I Hercegovine, uspješnih studenata, tako i građana Bosne i Hercegovine koji su ostvarili zavidne rezultate u svijetu.

Početkom novembra kroz prvi BHFest znanja i uspjeha naš cilj je predstaviti uspješne rezultate naših ljudi širom svijeta, čuti njihove priče, ali i pokazati da se ulaganjem zajedničkih ideja, znanja i sredstava itekako mogu postići i konkretni rezultati u našoj zemlji, te ovim festom predstaviti i projekat u kojem je direktno zaposleno petnaest mladih osoba." Izjavila je projekt menadžerica Emina Bulbul-Kahriman.