Propali pokušaji
144

Prijedlozi izmjena Izbornog zakona SDA i HDZ-a "pali" u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
Foto: H.M./Klix.ba
Foto: H.M./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je tvorac Hrvatski narodni sabor (HNS), kao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač SDA.

Državni parlamentarci jasno su poručili strankama koje čine vlast na državnom nivou iz entiteta Federacija BiH, odnosno SDA, HDZ-u BiH i SBB-u, da preuzmu odgovornost i sjednu za pregovarački stol te u parlamentarnu proceduru upute usaglašen prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva.

Diskusiju na sjednici koja je dva puta prekidana obilježile su žestoke rasprave zastupnika koji su većinom konstatovali da je HDZ-ov prijedlog diskriminatoran, odnosno da proširuje stepen diskriminacije u BiH kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH. Protiv ovog prijedloga zakona glasalo je 29 zastupnika, a 11 je bilo za.

HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH ranije je usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a današnjim neizglasavanjem u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH on se definitivno smatra neusvojenim.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ranije je poručio kako će politički predstavnici Hrvata, nakon što je ovaj zakon "pao", u parlamentarnu proceduru uputiti novi prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a koji neće biti usaglašen sa SDA.

Naime, Čović tvrdi da je Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub delegata u Domu naroda PSBiH koji je danas završio parlamentarnu proceduru usaglašen sa SDA, dok iz SDA poručuju kako to nije tačno, odnosno da ovaj prijedlog nije usaglašen sa SDA.

Kritike nisu izostale ni na račun Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub zastupnika iz SDA u Zastupničkom domu PSBiH. HDZ-ovi parlamentarci isticali su da je SDA-ov prijedlog neustavan i da ne sprovodi odluku Ustavnog suda BiH.

Većina parlamentaraca, odnosno njih 33, nije podržalo Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji je predložila SDA, dok je za glasalo sedam zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Podsjećamo, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope nedavno je usvojila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se politički akteri pozivaju da najmanje šest mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

U prijevodu to znači da bi vladajuća struktura trebala najkasnije do kraja marta usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Zaključeno je se da su izbori 2014. i 2016. godine organizovani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na općim izborima nastavilo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu "Sejdić i Finci".

Od vlasti BiH je zatraženo da usvoji izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda BiH vezano za izborni sistem Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. decembra 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta FBiH (odluka po apelaciji Bože Ljubića) prije sljedećih općih izbora.

Centralna izborna komisija BiH već je najavila da će u skladu s važećim Izbornim zakonom BiH i Ustavom BiH u maju ove godine raspisati Opće izbore u BiH koji se prema važećim propisima trebaju održati u oktobru 2018. godine.