Sjednica Predsjedništva
70

Prijedlog SNSD-a Gojko Knežević imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH

M. G.
Gojko Knežević (Foto: I. L./Klix.ba)
Gojko Knežević (Foto: I. L./Klix.ba)
Na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu danas su izabrani generali Oružanih snaga BiH, a general Gojko Knežević je imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Osim Kneževića, koji je prijedlog SNSD-a, među 13 novih generala nalaze se i druga značajna imena. Marko Stojčić i Mirsad Ahmić su zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Mirzet Lubenović je preuzeo dužnost komandanta Operativne komande OS BiH, dok su za zamjenike komandanta predloženi Nebojša Bošnjak za operacije i Zdravko Rezo za resurse.

Tomo Kolenda je komandant Komande za podršku, Jasmin Čajić je zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH za operacije, a Radovan Jović za zamjenika komandanta Komande za podršku OS za resurse.

Slaven Blavicki je komandant Četvrte pješadijske brigade, Fahir Žilić komandant Pete pješadijske brigade, a Milorad Krajšumović Šeste pješadijske brigadu Oružanih snaga BiH.

Edin Fako je generalni inspektor u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane.

Uprkos predloženim imenima, važno je napomenuti da Predsjedništvo BiH, djelujući prema konsenzusu, zadržava vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH.

Kritike su već iznesene u vezi s političkim angažmanom nekih kandidata, ističući potrebu poštovanja zakonskih odredbi o političkoj nepristrasnosti u vojsci.