Sporno vodstvo sjednice
43

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma FBiH nakon što zaključak većine nije dobio podršku zastupnika

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je danas prije usvajanja dnevnog reda, ali je potvrđen mandat novoj zastupnici.

Do prekida sjednice je došlo nakon što zastupnici nisu podržali zaključak da dopredsjedavajući Mladen Bošković može voditi sjednicu umjesto predsjedavajuće u ostavci Mirjane Marinković Lepić.

Zaključak je predložila parlamentarna većina, ali on nije dobio podršku ni prilikom pojedinačnog glasanja. Zbog toga je održana kratka pauza na kojoj je dogovoreno da sjednica bude prekinuta, ali da bude prihvaćen mandat nove zastupnice Franke Leko (HDZ BiH, umjesto Ive Vincetića).

Protiv toga su se pobunili iz opozicionih stranaka, kazavši da bi legitimnost njenog mandata mogla biti upitno ukoliko to bude vodio dopredsjedavajući Bošković, stoga je na "vodeću stolicu" sjela Marinković Lepić, a Leko je položila zastupničku zakletvu.

Nakon sjednice su se oglasili iz Stranke demokratske akcije, odnosno Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, kazavši da su danas bili evidentni neznanje i neodgovornost aktuelne vlasti.

Oni smatraju da je sjednica prekinuta kako danas ne bi morali razmatrati usvajanje Prijedloga zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH, koji je u proceduru po hitnom postupku uputila SDA.

"Umjesto usvajanja ovog zakonskog rješenja koje je ključno za unapređenje energetske stabilnosti FBiH i diverzifikaciju izvora snabdijevanja plinom, te umjesto razmatranja ostalih akata koji se odnose na unapređenje životnog standarda, poslovnog ambijenta i sigurnosne situacije u FBiH, vladajuća većina je kao prioritet postavila uskostranačke interese. Današnja prekinuta sjednica također je u potpunosti razotkrila neutemeljenost ranijih izgovora aktuelne vlasti kojima su pravdali stalne zastoje u radu i neučinkovitost, što su pokušavali fakturisati opoziciji i navodnoj opstrukciji u radu parlamentarnih komisija", poručili su iz Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH.