Servis za dijasporu
21

Poziv lokalnim zajednicama i NVO sektoru za uspostavu Servisa za dijasporu

Klix.ba
S obzirom na veliko interesovanje dijaspore Bosne i Hercegovine širom svijeta i registracija nakon pokretanja Registratora za dijasporu, Bosna International Forum poziva sve lokalne zajednice i NVO sektor da zajednički uspostave Servis za dijasporu, koji će na adekvatan način odgovoriti ovoj potrebi.

Prvi koji su podržali projekat Registracije i uspostavu Servisa za dijasporu su Grad Cazin, Vlada USK, općine Srebrenik, Jajce, Travnik, Šipovo, a trenutno je u fazi potpisivanja Memoranduma o saradnji sa još deset lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

Servis za dijasporu će funkcionisati na način da nakon registracije svaki član dijaspore Bosne i Hercegovine iz bilo kojeg dijela svijeta kroz Upit preko web aplikacije ostvaruje pravo na formalno-pravno zastupanje u svim interesima informacijama, uslugama kroz obostranu komunikaciju između lokalnih zajednica, Servisa za dijasporu i individualno sa svakim registrovanim članom dijaspore.

Njihove potrebe za informacijama ili uslugama provjereno i u realnom vremenu kroz Servis za dijasporu izvršava će lica imenovana ispred lokalnih zajednica i nevladine organizacije sa lokalnih nivoa.

Ovim putem pozivaju se sve organizacije i udruženja sa lokalnih nivoa na potpisivanje Memoranduma o saradnji i definisanju prava i obaveza. Poziv se upućuje kulturno-umjetničkim društvima, omladinskim i studentskim organizacijama, neformalnim grupama i sličnim organizacijama. Udruženja i organizacije moraju biti aktivna, sa minimalno 20 članova, i najmanje 3 aktivnosti u toku godine. U obzir ne dolaze udruženja i organizacije sa nacionalističkim predznakom.

Podsjećaju, nakon višegodišnjih analiza i rada na uspostavi Registratora i Servisa za dijasporu Bosne i Hercegovine, konačno je pokrenut kroz projekat Bosna International Forum.

Cilj Registratora nije popis dijaspore, nego obostrana komunikacija kroz softver i web aplikaciju između Servisa za dijasporu, lokalnih zajednica i krajnjeg korisnika Servisa, svakog registrovanog člana dijaspore. Kroz Servis cilj je po prvi put ponuditi dijaspori ono što zaista trebaju u matičnoj zemlji, od obostrane komunikacije, informacija, pravne podrške, i širokog spektra usluga za koje imaju potrebu. U prvom planu je vratiti izgubljeno povjerenje, a zatim kroz uspostavljenu mrežu uspješnih bosanskohercegovačkih građana širom svijeta, uz izgrađeni modul i Projekat 5525, zajednički raditi na planu Vision BiH 2030, što podrazumijeva bolju sliku i i generalno položaj Bosne i Hercegovine u svijetu kroz narednih deset godina.

"Kroz analize rađene od strane stručnih lica iz zemalja širom svijeta, već godinama nastojali smo pronaći modul da po prvi put od dijaspore ne tražimo niti očekujemo bilo šta, nego pružimo ono što trebaju i na taj način zajednički i institucionalno ovoj populaciji društva damo mjesto koje zaslužuju u ovoj zemlji. Nažalost, niko ne može u potpunosti zaustaviti trend iseljavanja i odlaska koji je gorući problem ne samo naše zemlje nego i regije, ali kroz ovaj projekat, ovaj gorući problem može se pretvoriti u prednost i na pravi način iskoristiti za zajedničku izgradnju budućnosti i stvaranju ambijenta za ostanak pa i povratak", izjavila je projekt menadžerica Emina Bulbul-Kahriman.

Sve prijave i upiti kao i registracija mogu se izvršiti na www.bif.ba.