Uoči sjednice
59

Počeo sastanak Komšića s Nelsonom i Fieldom, ANP jedina tema razgovora

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva BiH održava se sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s američkim i britanskim ambasadorima u našoj zemlji Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom.
Sastanak dolazi dan uoči sjednice Predsjedništva BiH koju mnogi nazivaju sudbonosnom s obzirom na to da je u planu održavanje redovne, a zatim vanredne sjednice. Na jednoj bi se trebalo razmatrati imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH, a na drugoj bi se trebalo raspravljati o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

Tema razgovora Komšića, Nelsona i Fielda bit će upravo kretanje BiH ka članstvu u NATO savezu, odnosno slanje ANP-a u Brisel koji je kamen spoticanja u sporazumu za uspostavljanje vlasti, koji su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Nakon što je prošle sedmice Dodik održao sastanak s ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom, za danas je zakazan susret Komšića s američkim i britanskim diplomatom u našoj državi.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je nepotrebno i da nije fer da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo ko drugi, modelira karakter sjednice Predsjedništva BiH.

"To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram o toj temi kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) s bilo kim", rekao je Dodik.

Govoreći o sastanku ambasadora SAD-a i Velike Britanije u BiH Erica Nelsona i Matthewa Fielda s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je naglasio da je uredu ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informisani.