vijesti
0

Počelo popločavanje Obale Maka Dizdara

Klix.ba
Tokom realizacije projekta sanacije šetališta duž Obale Maka Dizdara, završeno je postavljanje 435 m2 granitnih ploča i 780 metara granitnih ivičnjaka na platou ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti. Na preostalom dijelu šetnice (2.035 m2) radnici su završili uklanjanje starih dotrajalih kulir ploča i ivičnjaka, kao i dijela oštećene betonske podloge.
Također su uradili adekvatnu drenažu ugradnjom novih 12 slivnika za prikupljanje oborinskih voda, nakon čega su duž šetnice postavili nove betonske ivičnjake. U toku su radovi na dionici od zgrade Likovne akademije prema Ulici Čobanija, gdje radnici postavljaju nove kulir ploče sa granitnim slojem, koje su izuzetno otporne na različite vremenske uvjete.
Na drugoj strani šetnice – od Akademije do Ajfelovog mosta na Skenderiji u toku je betoniranje podloge na koju će također biti postavljene kulir ploče sa granitnim slojem.

Za projekt sanacije šetnice, ukupne dužine 422 metra, Općina Centar je uložila gotovo 500.000 KM. Postavljanje granitnih ploča i ivičnjaka na platou ispred Likovne akademije radi firma "Granit" iz Jablanice, a na preostalom dijelu šetnice popločavanje vrši građevinska firma "Sela". Za nadzor projekta zadužen je "Energoinvest" d.d. Sarajevo.

Prije postavljanja ploča radnici komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" su duž šetališta izvršili rekonstrukciju vodovodne mreže, za šta je Općina Centar izdvojila 50.000 KM, a "Vodovod i kanalizacija" 22.500 KM. U isto vrijeme je i firma BH Telecom izvršila izmjenu svojih instalacija duž šetališta.