Riješen problem
388

Plin iz Srbije krenuo prema Sarajevu, ujutru se očekuje potpuna normalizacija

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direktor Gas prometa Goran Ašonja potvrdio je za Klix.ba da je večeras Bosni i Hercegovini odobrena isporuka 300.000 kubika gasa koje je Srbija kupila interventnim uvozom iz Mađarske.
Gas je plinovodom iz Srbije krenuo oko 19:05 sati i situacija bi već sutra trebala da bude potpuno normalizovana u snabdijevanju gasom, nebitno iz kojeg pravca da dolazi.

“Našim korisnicima su potvrđene naručene količine gasa za 2. novembar, dakle nevezano da li stiže iz pravca Mađarske ili Bugarske. Gas će biti isporučen ravnomjerno, 300.000 kubika, a pritisak bi do ujutru trebao biti na normalnom nivou da gas svi mogu koristiti, pa i toplane”, dodao je.

Podsjetimo, zbog kvara na plinovodu na istoku Bugarske prekinut je dotok gasa za Rumuniju, Mađarsku i Srbiju. S obzirom da gas iz Bugarske preko Srbije ide za BiH, automatski je naša zemlja ostala bez izvora plina što je dovelo do nervoze i zabrinutosti građana posebno jer BiH nema rezervne gasa.

Na svu sreću, Srbija i BiH su postigle dogovor o pozajmici plina. Večeras je odobreno 300.000 kubika, a ukoliko bude potrebno i sutra će biti moguća isporuka dodatnih količina.