Sastanak u Ankari
123

Plenković i kod Erdogana lobirao za izmjenu Izbornog zakona u BiH

M. G.
Sa današnjeg sastanka (Foto: EPA-EFE)
Sa današnjeg sastanka (Foto: EPA-EFE)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštivanja jednakopravnosti tri naroda i provođenju izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Plenković u Antaliji učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i na marginama skupa sastao se s turskim predsjednikom.

"Jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da su sva tri konstitutivna naroda u BiH jednakopravna, osobito Hrvati kao malobrojniji", rekao je Plenković nakon sastanka. Lokalni Hrvati i službeni Zagreb tvrde da Hrvati trenutno nisu zastupljeni u kolektivnom predsjedništvu i drugim institucijama susjedne države, jer je nominalno hrvatski predstavnik izabran glasovima bošnjačkog stanovništva. U procesu dogovora unutar političkih stranaka i institucija BiH važno nam je da se postigne konsenzus i o reformi izbornog zakonodavstva, pri čemu sam tražio podršku Turske", kazao je Plenković.

Dodao je da Turska ima, u političkom smislu, bliže odnose s Bošnjacima u BiH pa je zato važno da i Turska i Hrvatska, u dijalogu s bliskim i prijateljskim institucijama i strankama, traže rješenje koje će omogućiti da se svi narodi i građani u BiH osjećaju zadovoljno.