vijesti
98

Parlamentarci BiH otišli na "produženi" kolektivni godišnji odmor

Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu i delagati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH od danas su zvanično na kolektivnom godišnjem odmoru. Planirano je da se na radna mjesta vrate 16. augusta, no, postavlja se pitanje šta će raditi.

Kako je Mehmed Bradarić, član Administrativne komisije i delegat u Domu naroda PSBiH, kazao za Oslobođenje, još uvijek nema nikakvih najava šta nakon 16. augusta, odnosno nije utvrđena nikakva dinamika vezana za održavanje sjednice Doma naroda PSBiH.

"Sve je većinom vezano za poteze Ustavnog suda BiH i očitovanje o predmetima za koje je Klub bošnjačkog naroda proglasio da su štetni za vitalne nacionalne interese Bošnjaka, a radi se o čak pet zakonskih akata: sukobu interesa i javnim nabavkama (iz sporazuma SDP - SNSD) te prebivalištu i boravištu, državljanstvu i jedinstvenom matičnom broju BiH. Ima najava da bi Ustavni sud o ovome trebao raspravljati tek u drugoj polovini septembra. Ako se ranije dobije odluka Ustavnog suda, naravno da će Dom naroda odmah razmatrati akte, naglasio je Bradarić.

On je istakao kako trenutno od materijala za raspravu na Domu naroda PSBiH čekaju jedino izmjene i dopune Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH (također iz sporazuma SDP - SNSD), koje je na posljednjoj sjednici, 25. jula, usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH planirana je za 29. august, ali još nije zakazana. Osim zastupnika i delegata, na kolektivnom godišnjem odmoru su i ministri iz Vijeća ministara BiH.

Prije odlaska podijeljena im je plaća i regres u simboličnom iznosu od po 1 KM.