vijesti
28

Otvorena međunarodna konferencija Ekonomski sistem EU i pridruživanje BiH

Klix.ba
U Franšiznom Centru Vitez u četvrtak je svečanom plenarnom sjednicom otvorena dvodnevna Druga međunarodna konferencija Ekonomski sistem EU i pridruživanje BiH u organizaciji Sveučilišta/Univerziteta Vitez i Fakulteta ekonomije Jean Monnet Chairs Sveučilišta Rijeka sa partnerima uz finansijsku podršku Europske Komisije iz Brisela.

Uz prisustvo velikog broja izlagača i gostiju iz diplomatskog kora u BiH kao i državnih, entitetskih i kantonalnih predstavnika vlasti, Konferenciju je otvorio Rektor Sveučilišta/Univerziteta Vitez prof. dr. Nikola Grabovac.

Uz prigodne riječi, učesnicima konferencije se obratio i savjetnik Predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH gosp. Nikola Lovrinović koje je istakao potrebu da država BiH mora i treba imati više ovakvih konferencija koje su u skladu sa nastojanjima BiH da što prije ispuni uvjete pridruživanja državama EU. U ime Republike Hrvatske Nj.E. Ambasador Staničić je pozdravio učesnike u dvostrukoj ulozi, kao bivši sveučilišni profesor i sadašnji ambasador u BiH istakavši ulazak R.Hrvatske u EU slijedeće godine i put kojim je Hrvatska prošla da bi uskladila svoje zakonodavstvo i ekonomske tokove.

Dr. Bruno Bojić ispred Vanjskotrgovinske komore BiH je podvukao napore znanstvene zajednice u traženju rješenja za nagomilane probleme i uvjete koje BiH mora ispuniti prije formalnog pridruženja familiji europskih država. Predstavnik ministarstva obrazovanja, kulture i sporta SBK/KSB gosp. Matošević je istakao zadovoljstvo da sve učesnike može pozdraviti na sada već drugoj konferenciji koja ima vrlo interesantnu temu tj pridruživanje BiH u EU.

Na samom početku, prof. dr. Vinko Kandžija kao predsjednik organizacijskog komiteta je istakao kvalitet radova koje će predstaviti naglašavajući da će od skoro stotinjak podnesenih znanstvenih radova, tokom konferencije će biti podneseno i predstavljeno skoro 60 znanstvenih referata. Znanstvene analize i rezultate istraživanja sa područja ekonomskih, poslovnih pravnih i drugih aspekata procesa pridruživanja i širenja Europske Unije, će predstaviti i o njima raspravljati učesnici iz 10 zemalja EU i po prvi put i iz SAD-a. Međunarodni značaj i tematika konferencije daju mogućnost za traženje znanstveno fundiranih i istraživački podržavanih ideja i prijedloga kako što efikasnije dalje razvijati procese pridruživanja i širenja Europske Unije.

U ime koorganizatora, Instituta CEDIMES iz Pariza, Francuska, okupljenim znanstvenicima i gostima se obratio i predsjednik Instituta profesor Claude Abagli čime je plenarna sjednica pretvorena u radne grupe koje obrađuju razne ekonomske teme koje se tiču ekonomskog sistema EU i pridruživanja BiH.