So similar, so different, so European
0

Otkrijte skrivena blaga jugoistočne Evrope

Sarajevo-x.com
Evropska komisija objavila je na svom kanalu na YouTubeu video o ljepotama zemalja jugoistočne Evrope koje su na putu da postanu članice Evropske unije.

Video objavljen pod sloganom "So similar, so different, so European" (Tako slični, tako različiti, tako evropski" prikazuje ljepote i "čuda" jugoistočne Evrope, regije koja je zaista fascinantna i koja krije istinske ljepote.

Možda biste pomislili da je predivno more u Švedskoj, no nije tako - prekrasni prizor snimljen je u Crnoj Gori, djevojke koje se zabavljaju nisu snimljene u Francuskoj već u Srbiji. Ni hrabri momci ne skaču s mosta u Italiji, već sa Starog Mosta u našem Mostaru. Sretni mladići i djevojke koji se raduju diplomi snimljeni su u Makedoniji, moderni studio u kojem se voditeljica prirema za vijesti nije u Španiji već na Kosovu, a brzi, urbani grad nije u Njemačkoj već u Turskoj. Kultura nije sinonim samo za Austriju, niti se historijsko arhitektonsko blago nalazi samo u Grčkoj.

U komentaru ispod video napisano je da je jugoistočna Evropa doživjela ogromne promjene u posljednjih 20 godina. Na svom putu prema Evropskoj uniji zemlje u regiji su prošle kroz temeljite reforme.

"Svako ko nije upoznat sa jugoistočnom Evropom sigurno će biti iznenađen kad sazna koliko blaga krije, koliki potencijal ima i kakve sve ljepote čekaju da budu otkrivene", navedeno je u komentaru objavljenom na YouTube kanalu Evropske Komisije.

Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija i Turska kreću se prema Evropskoj uniji. Na tom putu najdalje je odmakla Hrvatska koja će 1. jula 2013. postati 28 članica EU.