Sa posinkom
7

Osumnjičeni terorista koji je deportovan u BiH za TV govorio o pridruživanju IDIL-u

Klix.ba
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor petorici osumnjičenih terorista koji su u četvrtak deportovani u BiH iz Sirije.
Među njima su Hamza Labidi i njegov očuh Emir Ališić. Javnost širom svijeta mogla je vidjeti Ališića i Labidija u jednom TV prilogu iz februara ove godine iz Sirije, tačnije Baghouza, kada je Ališić neotkrivajući identitet, govorio kako se i zbog čega pridružio tzv. Islamskoj državi. On je to boravio sa desetinama zarobljenika IDIL-a.

"Pridružio sam se borbama u Siriji kako bi podržao islam i širio ga po cijelom svijetu. Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena, staraca...", govorio je tada.

Nakon toga je ispričao kako se pridružio IDIL-u.

"Kada sam došao u Siriju nije postojala Islamska država. Tada sam se pridružio Nusta frontu, a nakon toga sam se pridružio Islamskoj državi", rekao je.

Nakon deportacije u BiH održano je ročište u državnom sudu gdje je Emir Ališić rekao kako se davno htio vratiti u BiH, ali nije mogao i nije imao uslova za to.

Emir Ališić
Emir Ališić

"Navode se portali, društvene mreže, neke fotografije... Nema direktnih dokaza da je Ališić Emir bio u nekim borbama, iako on jeste bio u Siriji. Svi ti dokazi ne idu u pravcu da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. On je danas tu, deportovan je iz Sirije preko Turske, nema lične karte ni putne isprave", rekao je njegov advokat pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH je za Emira Ališića kao jedan od dokaza imalo iskaz svjedoka koji je sa osumnjičenim otputovao u Siriju 13.12.2013. godine. U Siriju je otputovao avionom preko Istanbula. Za njim je također bila raspisana potjernica.

Ališićevih posinak, Hamza Labidi, je kazao da od porodice ima nanu i dajdžu, dok je očuh s njim u zatvoru, a majka, kako je kazao, se nalazi "najvjerovatnije tamo u kampu".

Hamza Labidi
Hamza Labidi

"Bili smo u pritvoru 10 mjeseci prije izručenja, u kurdskim snagama. Bili smo u logorima, izluđivani smo psihički i fizički", poručio je Labidi na ročištu pred Sudom BiH.

Pritvori su im određeni zbog opasnosti od bjekstva, a pod istragom su zbog krivičnih djela organiziranja terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.