vijesti
4

Okupljanje ispred Parlamenta u znaku Berine Hamidović

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon sinoćnjeg okupljanja nekoliko hiljada Sarajlija u odavanju počasti preminuloj bebi Berini Hamidović, na stepeništu ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH ostao je niz svijeća, igračaka, dječije odjeće, cvijeća i transparenata. Građani, i mladi i stari, su u prolazu prilazili i palili svijeće ili polagali cvijeće.

Već ustaljena kafa u pet do 12 pred Parlamentarnom skupštinom BiH tako je protekla u znaku Berine Hamidović, a okupljeni aktivisti su se podijelili u dvije grupice, od kojih je jedna sjedila u hladovini obližnjeg parka, a druga stajala na stepeništu ispred Parlamentarne skupštine BiH.

"Mislim da je dužnost svakog građanina da dođe. Odavno smo trebali učiniti nešto ovakvo. Ja sam stara revolucionarka, još iz 1968. godine, i sve sam ovo pratila. Mislim da je ovo sada prevršilo svaku mjeru i da je gore i od '68. Sinoć nisam mogla doći, ali ću sigurno doći sutra. Tek sam se sada oslobodila nekih stvari i mogu aktivno učestvovati, tako da ću redovno dolaziti", izjavila je za Klix.ba građanka Radmila Stojadinović, koja je sa svojim unukom došla odati počast preminuloj bebi Berini Hamidović.

I tri sarajevske učenice došle su odati počast Berini. Ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine pojavile su se sa transparentima i natpisima na majicama.

"Došle smo odati počast maloj Berini i iskazati kako se osjećamo. Ova situacija je užasna. Došle smo pokazati da, iako smo mlade, znamo koliko je vrijedan jedan život, što naša Vlada ne zna. Trebaju biti svjesni da će i njihova djeca i unuci živjeti u ovoj državi", rekla nam je učenica H. B.

Učenica M. B. objasnila nam je kako su planirale napraviti transparente kako bi odale počast Berini i poručile joj kako su bile uz nju i bit će, bez obzira na koji način, budući da ona, nažalost, više nije s nama. "Također, transparentima želimo ukazati na to koliko nadležne treba biti stid zbog ovog što se dešava i toga što naši roditelji treba da rintače, a da oni ništa ne rade", rekla je M. B.

"Meni je žao što je dijete umrlo, a moglo joj se pomoći", rekla nam je učenica A. Ć.

"RIP Berina"

Učenice su i na majici starijeg građanina, koji je također došao odati počast Berini, napisale natpis "RIP Berina". "Kamo sreće da se nešto može učiniti da se vrati život. Zamolio sam ove djevojke da mi pomognu i one su mi napravile natpis na majici. Došao sam, jer sam, kako se u narodu kaže, dokon. Penzioner sam i imam vremena, ali i da imam nekih obaveza, za ovakvo nešto bih izdvojio svoje vrijeme. Ne treba ni da govorim da me ovo sve i lično potreslo, kao što bi i sve normalne ljude, ne samo u Sarajevu i BiH, već i u svijetu", rekao je za Klix.ba Mevludin Međedović, a zatim otišao pripremiti osvježenje za okupljene građane.

"Uspjeli smo da Belmina ode na liječenje u Njemačku. Međutim, razlog zbog kojeg mi nismo prihvatili odluku jeste upravo strah da se ne desi ovo što se desilo rahmetli Berini. Najgori scenarij koji smo mogli zamisliti. U međuvremenu smo planirali i taj protestni koncert, ali smo shvatili da bi bilo prilično neprikladno da se to održi u ovakvoj situaciji. Međutim, sinoć smo razgovarali sa djevojčicinim ocem i on nam je rekao da se to mora nastaviti i zbog njegove djevojčice koja je preminula. Tako će, u utorak, ipak biti održana svirka, na kojoj bi trebalo biti mnogo ljudi. Imamo mnogo posla u vezi sa organizacijom, kako bi sve prošlo mirno, jer ne smijemo dozvoliti nasilje. Pogotovo zato što tako nećemo ništa postići. Čak je i djevojčicin otac rekao da će možda doći da nas podrži, a možda će se i obratiti prisutnima", objasnio nam je jedan od predstavnika demonstranata.

Kako nam je dalje objasnio, učinilo se na trenutak da je čitava stvar u vezi sa protestima stala, ali se danas u Mostaru okupilo sedam-osam autobusa ljudi iz hercegovačkih gradova te je, izgleda, sve tek krenulo.

"Počeli su se buditi pojedinci i sredine, koji su do sada bili uspavani. Ovo je stvar koja se prvi put dešava, tako da nemamo nikakvu garanciju ni za šta. Nastavit ćemo se boriti, pa ćemo vidjeti šta ćemo. Nemamo nekih konkretnih informacija da li su se stvari počele mijenjati. Navodno svi rade na tome, uključila se međunarodna zajednica i svi su raspoloženi da se nešto uradi. Mi smo već davno izgubili povjerenje i u međunarodnu zajednicu i u domaće političare. Još prvog dana smo ih stavili iza iste linije. Mi imamo jasan zahtjev da se primijeni odluka Ustavnog suda i tu više nema nikakvog pametovanja. Mi ne želimo na bilo kakav negativan način utjecati na njihov navodni rad. Oni trebaju razmišljati o svom dijelu posla, a mi o svom", rekao nam je predstavnik demonstranata.

Građani se minutom šutnje i molitvom oprostili od Berine Hamidović

"Okupili smo se kako bismo na određeni način ukazali počast maloj Berini. Hiljadu sedamsto KM. Zapamtite taj iznos. Ljudi, čije su plate samo inverzija od minimalno 7.100 KM, nisu bili u stanju uplatiti novac da bi se spasio život jedne bebe, bosanskohercegovačkog djeteta. Tu nema ni duše, ni morala, ni prava, a o poslu i poslovnom moralu da ne govorim. Ovo što se nalazi desno (zgrada Parlamentarne skupštine BiH) od mene je najveće kompusište u BiH. Za one koji ne znaju šta je kompusište, to je mjesto u bašti na koje se odlaže biološki otpad, koji fermentacijom postaje đubre. Samo im još malo treba da fermentiraju u pravo pravcato đubre, a onda će valjda ova mladost da iznikne i napravi nešto novo", izjavio je za Klix.ba Mladen Jeličić Troko, sarajevski glumac koji je putem Facebooka pozvao građane na ispraćaj Berine Hamidović.

Jeličić je naveo kako mu je želja da sutra svi mediji u BiH izdvoje neki vid praznog prostora posvećen Berini Hamidović, a uposlenike, koji su izlazili iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH pozdravio je pitanjem "Jel' na kafu ili na topli obrok?".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Nekoliko desetaka okupljenih građana Jeličić je pozvao da se leđima okrenu zgradi Parlamentarne skupštine BiH te minutom šutnje ili molitvom isprate Berinu Hamidović.

"Neka je slava i vječni pokoj maloj Berini i sabur njenim roditeljima da izdrže nenadoknadivi gubitak. Ovim drugim želim da im se u snu, samo na jedan tren, javi misao kako bi izgledalo da su izgubili svoje dijete", poručio je Jeličić.

Okupljeni građani su nakon ispraćaja Berine Hamidović ostali da sjede ispred Parlamentarne skupštine BiH, a brojni prolaznici su zastajkivali kako bi se molitvom oprostili od preminule bebe.